Tarta wytrawna to moje ulubione danie dla gości, do zabrania do pracy i na różne inne okazje. Zaletą jej jest to, że farsz można zrobić z dowolnych, ulubionych składników.
Dzisiaj jest tarta, która była znakomita. Połączenie pora z borowikami, z delikatną nutą gałki to był strzał w dziesiątkę. Do tego kieliszek wina i była super kolacja z moją przyjaciółką.
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
2 żółtka,
Szczypta soli,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę zimnej wody
Farsz:
1 duży por,
50 g suszonych borowików,
200 ml gęstego jogurtu greckiego,
2 jajka,
Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
4 ząbki czosnku
Sera mozarella w kulce,
1 łyżka masła,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Borowiki płuczemy i chwilę moczymy w wodzie, następnie gotujemy pół godziny. Gotowe odcedzamy i kroimy na paski.
Por myjemy, przekrawamy na dwie części i kroimy w drobne paski.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy por, wyciskamy 2 ząbki czosnku i dusimy około 8 minut . Dodajemy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i chwilę dusimy. Studzimy.
Do miski wlewamy jogurt, jajka, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, mieszamy wszystko.
Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy ciasto. Na ciasto dajemy wystudzony farsz z pora, następnie polewamy całość mieszanką jogurtowo-jajeczną i na koniec wykładamy plasterki sera mozarella.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.
Wszystkiego dobrego w kolejnym roku!
Dziękuje i wzajemnie !