Tarta z pieczarkami, czerwoną cebulą i boczkiem

Jak robi się zimno na dworze, to do łask  wracają potrawy bardziej syte, ciepłe np. z boczkiem. Co niektórzy powiedzą, że boczek jest niezdrowy i kaloryczny ale jeśli jada się go z umiarem ( tak jak wszystko), to wtedy nie ma problemu. Ja lubię boczek i od czasu do czasu pozwalam sobie na smażony, z jakiem lub tak jak dzisiaj z tartą.

Ta tarta to trochę wspomnienie moich lat studenckich i ulubionej pizzy z pieczarkami, cebulą i boczkiem. Staliśmy nie raz w solidnej kolejce żeby zjeść taką pyszną pizzę. Dodałam do farszu, jeszcze ser Dor blu, rozmaryn, zalałam to śmietaną i wyszło coś bardzo aromatycznego i pysznego. Do czerwonego wina, dla gości, na spotkanie z przyjaciółmi jak znalazł.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 żółtka,

Szczypta soli,

1 szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę zimnej  wody

Farsz:

200 g pieczarek,

Około 100 g sera Dor blu,

Sól, pieprz,

 1 duża czerwona cebula,

1 łyżeczka masła

rozmaryn,

200 ml śmietany 18 %,

2 białka,

Parę plastrów gotowanego boczku

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

Pieczarki obieramy kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w talarki.

Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem, następnie dajemy pieczarki, cebulę, rozmaryn, dokładamy na to rozkruszony ser Dor blu, doprawiamy solą, pieprzem.

W innej misce mieszamy/ lekko ubijamy  śmietanę z białkami, doprawiamy solą, pieprzem. Następnie wylewamy równomiernie na tartę. Na koniec dajemy plastry boczku.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min. Najlepsza jest ciepła.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 14 listopada
    Odpowiedz

    w pierwszej chwili myślałam że to pizza:) wygląda bosko!

  2. Brenia
    14 listopada
    Odpowiedz

    🙂 bo jest wspomnieniem o mojej ulubionej pizzy z Krakowa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.