Idealny deser dla miłośników masła orzechowego. Nie jest skomplikowana do zrobienia a efekt jest zachwycający. Spód jest z gotowego ciasta francuskiego a krem to niebo ….
Dodałam do tarty bitą śmietanę oraz kawałki kiwi i mango ale można dodać inne owoce, jakie lubimy.
Składniki na formę o średnicy 22 cm
Opakowanie ciasta francuskiego
Krem z masła orzechowego
Serek mascarpone – 500 g ,
3 łyżki cukru pudru,
1 mały cukier waniliowy,
2-3 czubate łyżki masła orzechowego,
2 jajka,
Łyżka mąki ziemniaczanej,
Owoce: Kiwi, mango lub inne, które lubimy,
120 ml śmietanki 30 %,
Łyżka cukru pudru,
1 śmietanfix
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.
Przygotowujemy krem orzechowy.
Do miski dajemy ser mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy jajka i miksujemy; następnie dodajemy po łyżce masła, mąkę ziemniaczaną i wszystko dobrze mieszamy – mikserem na wolnych obrotach. Przekładamy krem do formy wyłożonej ciastem i pieczemy ( wcześniej nagrzanym dobrze piekarniku) około 30 minut.
Wyjmujemy tartę i studzimy. Jak będzie wystudzona przekładamy do lodówki na około 2 godziny.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem. Na dobrze schłodzona tarte dajemy bitą śmietanę, kawałki owoców.
Mmm, wygląda cudownie! 🙂
🙂 dziękuję. A smakuje też wybornie 🙂