Tarta z masłem orzechowym i owocami

Idealny deser dla miłośników masła orzechowego. Nie jest skomplikowana do zrobienia a efekt jest zachwycający. Spód jest  z gotowego ciasta francuskiego a krem to niebo ….

Dodałam do tarty bitą śmietanę oraz  kawałki kiwi i mango ale można dodać inne owoce, jakie lubimy.

dsc_0444

Składniki na formę o średnicy 22 cm

Opakowanie ciasta francuskiego

Krem z masła orzechowego

Serek  mascarpone – 500 g ,

3 łyżki cukru pudru,

1 mały cukier waniliowy,

2-3 czubate łyżki masła orzechowego,

2 jajka,

Łyżka mąki ziemniaczanej,

Owoce: Kiwi, mango lub inne, które lubimy,

120 ml śmietanki 30 %,

Łyżka cukru pudru,

1 śmietanfix

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.

Przygotowujemy krem orzechowy.

Do miski dajemy ser mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy jajka i miksujemy; następnie dodajemy  po łyżce masła, mąkę ziemniaczaną  i wszystko dobrze mieszamy – mikserem na wolnych obrotach. Przekładamy krem do formy wyłożonej ciastem i pieczemy ( wcześniej nagrzanym dobrze piekarniku) około 30 minut.

Wyjmujemy tartę i studzimy. Jak będzie wystudzona przekładamy do lodówki na około 2 godziny.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem. Na dobrze schłodzona tarte dajemy bitą śmietanę, kawałki owoców.

dsc_0422 dsc_0415

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    10 stycznia
    Odpowiedz

    🙂 dziękuję. A smakuje też wybornie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.