Pyszna, delikatna i maślana tarta ze świeżymi figami, masłem orzechowym i serkiem mascarpone. Czyż to nie brzmi pysznie ?
Ciasto jest kruche, maślane i delikatne. Masło orzechowe nie ma cukru, jest lekko słone z kawałkami orzechów a ser mascarpone delikatnie słodki z nutą wanilii – do tego świeże figi ….. całość dała rewelacyjny smak.
A o figach wyczytałam, że mają sporo witamin ( C, B1, B2, B6, PP) Bogate są w minerały: żelazo, wapń, fosfor, magnez. Mają dużo żelaza więc wspomagają leczenie anemii. Wapnia też mają sporo co jest ważne przy osteoporozie.
W sklepach pojawiły się figi w dobrej cenie więc zachęcam do korzystania z ich dobrodziejstw w różnych wersjach – słodkich i wytrawnych.
Składniki
ciasto:
3 żółtka,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
2 łyżki mleka,
1 łyżka cukru pudru
ser mascarpone – 500 g ,
3 łyżki cukru pudru,
1 mały cukier waniliowy
4 figi,
Masło orzechowe
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone i pokrojone w drobne kawałki), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło.
Do miski dajemy ser mascarpone, cukier puder , cukier waniliowy i miksujemy.
Na ciasto smarujemy masło orzechowe, następnie wykładamy równomiernie mascarpone. Figi kroimy na plastry i układamy na krem – chłodzimy tartę w lodówce.
Za figami wprost przepadam, taka tarta by mnie zachwyciła – jestem pewna! 🙂