Tacos to świetna przekąska na imprezy. Można ją nadziewać różnymi dodatkami i zawsze jest pyszna. To popularne meksykańskie danie jest również popularne u nas – ja też chętnie sięgam po te pyszne placki. Na blogu jest przepis na placki z mąki kukurydzianej ale jak jestem w sklepie „Kuchnie Świata” to kupuję zazwyczaj zapas takich placków bo sprawdzają się też jako szybka, ciepła kolacja, jak wracam z pracy. Nadziewam je różnymi dodatkami – najczęściej tym co akurat jest w lodówce i podgrzewam w piekarniku lub na grilu elektrycznym.
Dzisiaj mam tacos z pysznym aromatycznym kurczakiem i różnymi dodatkami – pomidorki, papryczka, papryczka chilli, czerwony sos, guacamole. Ja kupuję teraz tylko mięso kurczaka zagrodowego bo jest dużo lepsze od fermowego ( pisałam Wam już o tym). Was też do tego zachęcam bo jak raz spróbujecie to już nie wrócicie do fermowych.
Jeśli przygotowujemy tacos dla gości to można wszystkie składniki wcześniej pokroić do miseczek i każdy gość będzie sobie dobierać dodatki według uznania i smaku. Będzie to świetna zabawa kulinarna.
Składniki
2 piersi kurczaka zagrodowego,
Placki tortilli – 8 sztuk,
Sól, pieprz,
1/3 łyżeczki chilli,
Oliwa,
Łyżka sosu sojowego,
Łyżeczka kuminu,
Sok z ½ cytryny,
2 ząbki czosnku,
Warzywa:
1 papryka,
Pęczek pomidorków koktajlowych,
2 świeże ogórki,
Papryczka chilli,
1 czerwona cebula,
Sos czerwony :
2łyżki majonezu,
1 mały jogurt naturalny gęsty,
2 łyżki ketchupu pikantnego,
Guacamole : 1 miękkie awokado, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, sok z limonki
Wykonanie
Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Do miski dajemy oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i kumin. Do takiej zaprawy dajemy piersi kurczaka i pól godziny marynujemy.
Paprykę przekrawamy na dwie części, czyścimy z pestek, myjemy i kroimy w paski. Pomidorki myjemy i przekrawamy na mniejsze kawałki. Ogórek obieramy i kroimy w paski.
Papryczkę chilli myjemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w talarki.
Przygotowujemy guacamole. Miękkie awokado obieramy, dajemy do miski i widelcem rozdrabniamy. Następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnek, sól, pieprz, sok z ½ limonki, oliwę i mieszamy wszystko.
Sos czerwony. W miseczce mieszamy majonez, jogurt, ketchup.
Piersi kurczaka grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na funkcji grill. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy i jeszcze chwilę trzymamy pod przykryciem. Po około 7 minutach kroimy piersi na paski.
Placki tortilli podgrzewamy w piekarniku i tworzymy z nich łódeczkę. Na ciepłe jeszcze nakładamy czerwony sos, porcję 5-6 kawałków kurczaka, paprykę, pomidorki, ogórek, cebulę, dodajemy awokado, kawałki papryczki chilli.
W wersji wegańskiej: stripsy z tofu (są na rynku gotowce), majonez z fasoli, a jogurt sojowy/ryżowy można dodać lub nie 🙂
🙂 dziękuję za wersję wegańską 🙂 Pozdrawiam !