Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym z kluseczkami z kaszy jaglanej

Szynka jest delikatnym i dobrym mięsem do zapiekania jak też do przygotowywania gulaszu. Jeśli kupimy całą szynkę ( kulę), to możemy zapiec ją w całości a potem przygotować do niej sos. Ważne jest to aby natrzeć ją wcześniej solą, która zmiękczy  mięso. Ponadto piekę mięso z niskiej temperaturze pod przykryciem więc mięso jest soczyste i mokre.

Dzisiejsza propozycja jest dobrym pomysłem np. na niedzielny lub świąteczny obiad. Miód z musztardą dają posmak pikantno – słodki co dodatkowo wzbogaca smak mięsa.

Do tego przygotowałam kluseczki z kaszy jaglanej z aromatem rozmarynowym – coś wyjątkowego i pysznego. Zachęcam do zrobienia na zbliżającą się Wielkanoc.

DSC_0078

DSC_0082

Składniki

ok. 1,5 kg szynki wieprzowej

Sól , pieprz,

3 ząbki czosnku,

3 łyżki musztardy Dijon,

1,5 łyżki miodu naturalnego ( płynnego)

Oliwa

Kluseczki z kaszy jaglanej

Szklanka kaszy jaglanej,

2 ½ szklanki wody,

½  łyżeczki  rozmarynu suszonego,

sól,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 jajko

Wykonanie

Szynkę myjemy, suszymy, przekładamy do garnka  i  nacieramy solą , pieprzem. Tak przygotowaną szynkę przechowujemy  w lodówce około 2 godz..

W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę z musztardy: musztardę, miód, wyciśnięty czosnek, pieprz, oliwę mieszamy na jednolitą masę. Takim sosem smarujemy mięso i marynujemy jeszcze ½ godz. Tak przygotowaną szynkę wkładamy  do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem 1 ½  godz. (w zależności od wielkości szynki). Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, piekarnik nastawiamy na funkcję grill, na temperaturę 200 stopni i pieczemy 20 minut; skórka powinna być brązowa, dobrze wypieczona – od czasu do czasu podlewamy sosem z pieczenia. Mięso wyjemy z piekarnika, przekładamy na tacę i studzimy chwilę. Natomiast sos zaprawiamy 3 łyżkami śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy. Wystudzoną szynkę kroimy w plastry i dajemy do sosu.

Przygotowujemy kluseczki. Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem jak na kotlety z kaszy jaglanej. Do wystudzonej kaszy dodajemy jajko, sól, pieprz i blendujemy na jednolitą masę. Do tego dodajemy mąkę ziemniaczaną,  rozmaryn i mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kluseczki.

W garnku gotujemy wodę z solą i jak będzie wrzeć dajemy kluseczki i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia.  Podajemy z pieczoną szynką i sosem.

 DSC_0024 DSC_0066

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Jola
    2 sierpnia
    Odpowiedz

    własnie upichciłam, przepyszna!!!! polecam!!! zrobilam tradycyjnie z ziemniaczkami i marchewka z groszkiem 🙂

  2. Brenia
    3 sierpnia
    Odpowiedz

    🙂 cieszę się, że smakowała … Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.