Szynka jest delikatnym i dobrym mięsem do zapiekania jak też do przygotowywania gulaszu. Jeśli kupimy całą szynkę ( kulę), to możemy zapiec ją w całości a potem przygotować do niej sos. Ważne jest to aby natrzeć ją wcześniej solą, która zmiękczy mięso. Ponadto piekę mięso z niskiej temperaturze pod przykryciem więc mięso jest soczyste i mokre.
Dzisiejsza propozycja jest dobrym pomysłem np. na niedzielny lub świąteczny obiad. Miód z musztardą dają posmak pikantno – słodki co dodatkowo wzbogaca smak mięsa.
Do tego przygotowałam kluseczki z kaszy jaglanej z aromatem rozmarynowym – coś wyjątkowego i pysznego. Zachęcam do zrobienia na zbliżającą się Wielkanoc.
Składniki
ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
Sól , pieprz,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki musztardy Dijon,
1,5 łyżki miodu naturalnego ( płynnego)
Oliwa
Kluseczki z kaszy jaglanej
Szklanka kaszy jaglanej,
2 ½ szklanki wody,
½ łyżeczki rozmarynu suszonego,
sól,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 jajko
Wykonanie
Szynkę myjemy, suszymy, przekładamy do garnka i nacieramy solą , pieprzem. Tak przygotowaną szynkę przechowujemy w lodówce około 2 godz..
W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę z musztardy: musztardę, miód, wyciśnięty czosnek, pieprz, oliwę mieszamy na jednolitą masę. Takim sosem smarujemy mięso i marynujemy jeszcze ½ godz. Tak przygotowaną szynkę wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem 1 ½ godz. (w zależności od wielkości szynki). Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, piekarnik nastawiamy na funkcję grill, na temperaturę 200 stopni i pieczemy 20 minut; skórka powinna być brązowa, dobrze wypieczona – od czasu do czasu podlewamy sosem z pieczenia. Mięso wyjemy z piekarnika, przekładamy na tacę i studzimy chwilę. Natomiast sos zaprawiamy 3 łyżkami śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy. Wystudzoną szynkę kroimy w plastry i dajemy do sosu.
Przygotowujemy kluseczki. Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem jak na kotlety z kaszy jaglanej. Do wystudzonej kaszy dodajemy jajko, sól, pieprz i blendujemy na jednolitą masę. Do tego dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozmaryn i mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kluseczki.
W garnku gotujemy wodę z solą i jak będzie wrzeć dajemy kluseczki i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia. Podajemy z pieczoną szynką i sosem.
własnie upichciłam, przepyszna!!!! polecam!!! zrobilam tradycyjnie z ziemniaczkami i marchewka z groszkiem 🙂
🙂 cieszę się, że smakowała … Pozdrawiam !