Jest już naszą małą tradycją, że w sobotę najczęściej pojawia się u nas na obiad makaron – co się dziwić, zazwyczaj przygotowanie takiego dania mieści się w czasie gotowania makaronu. W sobotę, kiedy robimy porządki, zakupy i załatwiamy wszystkie zaległe sprawy jest to duży plus. 🙂 Tym razem przyrządziłam spaghetti szpinakowe z grillowanym łososiem, suszonymi pomidorami i parmezanem.
Makaron szpinakowy jest zielony, pachnący szpinakiem i w połączeniu z łososiem i suszonymi pomidorami smakuje i wygląda wyśmienicie. Parmezan jest też moim ulubionym i pysznym dodatkiem do takiego makaronu – dodaje specyficznego, włoskiego smaku.
Składniki dla 4 osób
Opakowanie makaronu – spaghetti szpinakowe
Filet z łososia – około 20 dag
Suszone pomidory,
2 ząbki czosnku,
papryczka chilli
1 cebula,
Oliwa,
Sok z cytryny,
Starty Parmezan,
Natka pietruszki
Wykonanie
Filet z łososia czyścimy z ości, myjemy, suszymy i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Patelnię grillową lub zwykłą rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy filet z łososia po 4 minuty z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek i dusimy chwilkę na wolnym ogniu. Pilnujemy aby czosnek i cebula nie przepaliły się bo będą gorzkie.
Dodajemy na patelnię pokrojone w paski suszone pomidory, 2 łyżki tartego parmezanu, wszystko chwilkę dusimy.
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem, odcedzamy i dodajemy na patelnię do pomidorków. Wszystko podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy kawałki grillowanego łososia ( możemy rozdrobnić usmażony filet lub dać większe kawałki), natkę pietruszki i powoli mieszamy. Podajemy ze startym parmezanem i pokrojoną w plasterki papryczką chilli.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz