Szparagi smażone na maśle z czosnkiem

Od kilku dni na  straganach pojawiły się  szparagi. Piękne, świeże, jędrne, z polskich upraw szparagi. Moim zdaniem tylko te tutejsze – regionalne  mogą być tak świeże i smakowite.

My mamy swoje sprawdzone i pewne Ľródło, gdzie rosną pyszne i świeże szparagi, jest to gospodarstwo Państwa Majlertów w Warszawie Białołęce (na Płudach). Po ostatnich odwiedzinach w sklepiku jestem ponownie zachwycona ofertą Państwa Majlertów: szparagi zielone, szparagi białe, młodziutki szpinak, rukola, świeże zioła..aż warto kupować.

Trzeba dodać, że szparagi są niezwykle cennym dla naszego organizmu warzywem, są bogate  w witaminy (C, A, B i E) oraz mikroelementy,

Dzisiaj proponuję Wam  szybki, lecz jakże smakowity pomysł na szparagi – smażone na maśle z czosnkiem

Składniki

2 pęczki zielonych szparagów

2 łyżki oliwy

4 łyżki masła

sól

pieprz mielony biały,

4 ząbki czosnku,

Ser parmezan

Wykonanie

Szparagi oczyścić  delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki. Nie ma potrzeby obierać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodając pokrojony w plasterki czosnek i  lekko podsmażyć. Następnie  wrzucić szparagi, pokrojone w mniejsze kawałki oraz masło , smażyć pod przykryciem przewracając na rumiano ok. 10 minut. Posolić i lekko popieprzyć szparagi. Wyłożyć na talerz i posypać parmezanem.

Coś pysznego, polecam.

A dla męskiej części spożywających polecam dodać smażony boczek – mąż zajadał się z wielką ochotą. 😉

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Musze sprobowac, bo zawsze jadlam szparagi z oliwa z oliwek i sokiem z cytryny, a ze uwielbiam maslo to z pewnoscia sie skusze.

  2. Nigdy nie robiłam szparagów, a coraz częściej spotykam je na blogach, muszę wypróbować Twoja wersja bardzo mi odpowiada 🙂

  3. kuchnia_breni
    15 maja
    Odpowiedz

    Polecam bardzo, jest smacznie i zdrowo 🙂

  4. Marcin Olszewski
    21 kwietnia
    Odpowiedz

    Najpierw podgrzej olive z oliwek na patelni pozniej dodaj dwa zabki czosnku moze byc wycisniety kiedy czosnek sie zarumieni dodaj pokrojone szparagi podsmaz przez 10min.dodaj 150ml.bialego wina smaz pzec chwile pozniej dodaj Tyle wody Ile wina mozesz dodac odrobine oleju z peperoncino (Italia)lub pokrojone peperoncino 1 jesli jest pikantne na koniec kiedy szparagi zmiekna dodaj 150ml.sosu pomidorowego gotuj przez chwile.Makaron ugotowany i odcedzony dodaj na patelnie i dobrze wymieszaj.Smacznego mozesz posypac talerz parmezanem Jem tak czesto Marcin pozdrowienia z Wloch

  5. Agnieszka Chojnacka
    21 kwietnia
    Odpowiedz

    Najpierw podgrzej olive z oliwek na patelni pozniej dodaj dwa zabki czosnku moze byc wycisniety kiedy czosnek sie zarumieni dodaj pokrojone szparagi podsmaz przez 10min.dodaj 150ml.bialego wina smaz pzec chwile pozniej dodaj Tyle wody Ile wina mozesz dodac odrobine oleju z peperoncino (Italia)lub pokrojone peperoncino 1 jesli jest pikantne na koniec kiedy szparagi zmiekna dodaj 150ml.sosu pomidorowego gotuj przez chwile.Makaron ugotowany i odcedzony dodaj na patelnie i dobrze wymieszaj.Smacznego mozesz posypac talerz parmezanem Jem tak czesto Marcin pozdrowienia z Wloch

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.