Od kilku dni na straganach pojawiły się szparagi. Piękne, świeże, jędrne, z polskich upraw szparagi. Moim zdaniem tylko te tutejsze – regionalne mogą być tak świeże i smakowite.
My mamy swoje sprawdzone i pewne Ľródło, gdzie rosną pyszne i świeże szparagi, jest to gospodarstwo Państwa Majlertów w Warszawie Białołęce (na Płudach). Po ostatnich odwiedzinach w sklepiku jestem ponownie zachwycona ofertą Państwa Majlertów: szparagi zielone, szparagi białe, młodziutki szpinak, rukola, świeże zioła..aż warto kupować.
Trzeba dodać, że szparagi są niezwykle cennym dla naszego organizmu warzywem, są bogate w witaminy (C, A, B i E) oraz mikroelementy,
Dzisiaj proponuję Wam szybki, lecz jakże smakowity pomysł na szparagi – smażone na maśle z czosnkiem
Składniki
2 pęczki zielonych szparagów
2 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony biały,
4 ząbki czosnku,
Ser parmezan
Wykonanie
Szparagi oczyścić delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki. Nie ma potrzeby obierać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodając pokrojony w plasterki czosnek i lekko podsmażyć. Następnie wrzucić szparagi, pokrojone w mniejsze kawałki oraz masło , smażyć pod przykryciem przewracając na rumiano ok. 10 minut. Posolić i lekko popieprzyć szparagi. Wyłożyć na talerz i posypać parmezanem.
Coś pysznego, polecam.
A dla męskiej części spożywających polecam dodać smażony boczek – mąż zajadał się z wielką ochotą. 😉
Musze sprobowac, bo zawsze jadlam szparagi z oliwa z oliwek i sokiem z cytryny, a ze uwielbiam maslo to z pewnoscia sie skusze.
Nigdy nie robiłam szparagów, a coraz częściej spotykam je na blogach, muszę wypróbować Twoja wersja bardzo mi odpowiada 🙂
Polecam bardzo, jest smacznie i zdrowo 🙂
Przepyszności!
Najpierw podgrzej olive z oliwek na patelni pozniej dodaj dwa zabki czosnku moze byc wycisniety kiedy czosnek sie zarumieni dodaj pokrojone szparagi podsmaz przez 10min.dodaj 150ml.bialego wina smaz pzec chwile pozniej dodaj Tyle wody Ile wina mozesz dodac odrobine oleju z peperoncino (Italia)lub pokrojone peperoncino 1 jesli jest pikantne na koniec kiedy szparagi zmiekna dodaj 150ml.sosu pomidorowego gotuj przez chwile.Makaron ugotowany i odcedzony dodaj na patelnie i dobrze wymieszaj.Smacznego mozesz posypac talerz parmezanem Jem tak czesto Marcin pozdrowienia z Wloch
Najpierw podgrzej olive z oliwek na patelni pozniej dodaj dwa zabki czosnku moze byc wycisniety kiedy czosnek sie zarumieni dodaj pokrojone szparagi podsmaz przez 10min.dodaj 150ml.bialego wina smaz pzec chwile pozniej dodaj Tyle wody Ile wina mozesz dodac odrobine oleju z peperoncino (Italia)lub pokrojone peperoncino 1 jesli jest pikantne na koniec kiedy szparagi zmiekna dodaj 150ml.sosu pomidorowego gotuj przez chwile.Makaron ugotowany i odcedzony dodaj na patelnie i dobrze wymieszaj.Smacznego mozesz posypac talerz parmezanem Jem tak czesto Marcin pozdrowienia z Wloch