Sezon grillowy dopiero przed nami więc mam dla was fajną propozycję na szaszłyki z delikatnego mięsa z polędwiczek z kurczaka.
Mięso maceruje się wcześniej w aromatycznej i pikantnej zaprawie z dodatkiem między innymi imbiru, czosnku, chilli, kolendry….. itd. Po grillowaniu jest aromatyczne, soczyste i wybornie smakuje z pieczonymi ziemniakami, sosem śmietanowym i sałatką z pomidora i cebulki.
Mięso polędwiczki jest bardzo delikatne więc wystarczy grillować około 20 minut.
Jeśli planujecie grillowanie na zbliżającą się majówkę to takie szaszłyki będą idealne.
Składniki:
Około 400 g polędwiczki z piersi kurczaka,
2 ząbki czosnku,
Łyżka tartego imbiru,
1 papryczka chilli,
Łyżeczka nasion kolendry,
Sok z limonki,
3 łyżki sosu sojowego,
Łyżka cukru brązowego,
oliwa z oliwek,
Świeżo zmielony pieprz ,
Sos śmietanowy:
250 ml śmietany 12 %,
Sok z ½ limonki,
Szczypior,
Sól, pieprz
Wykonanie
Przygotowujemy marynatę.
Do miski dajemy oliwę, wyciśnięte ząbki czosnku, starty imbir, sos sojowy, cukier, kolendrę, sok z limonki, pokrojoną drobno papryczkę chilli ( trochę zostawiamy do sosu śmietanowego), cukier i wszystko mieszamy.
Polędwiczki doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do marynaty. Trzymamy około 2 godzin.
Teraz przystępujemy do formowania szaszłyków. Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju a następnie nadziewamy na nie polędwiczki . Układamy na grillu i obsmażamy.
W między czasie przygotowujemy sos śmietanowy – wszystkie składniki ( śmietanę, sól, pieprz, sok z cytryny, chilli, szczypior) mieszamy i chłodzimy.
Podajemy szaszłyki z domowymi pieczonymi ziemniakami i sałatką pomidora z cebulką.
Ja jestem jak najbardziej ZA:) Chętnie skosztowałabym takich mięsnych szaszłyków, zwłaszcza z pieczonymi ziemniaczkami:)
pysznie 🙂