Szarlotka z mąki jaglanej

Bezglutenowa, pyszna szarlotka. Postanowiłam ją zrobić w wersji bezglutenowej bo jest wiele osób, które nie tolerują, są uczulone na gluten. Był to mój eksperyment bo mąkę zrobiłam z kaszy jaglanej ale szarlotka wyszła pyszna.

Myślę, że teraz częściej będę robić taką mąkę bo mam już pomysły na inne dania bez glutenu.

Do niedzielnej kawy taka szarlotka jest jak znalazł.

szarlotka jaglana

DSC_6327

Składniki na okrągłą blachę :

 50 dag  mąki jaglanej,

3 jajka i 1 żółtko,

pół szklanki cukru,

2 łyżeczki cukru waniliowego,

1 margaryna,

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

1 kg jabłek

Cynamon,

Migdały pokruszone

Wykonanie:

Na stolnicę dajemy mąkę, dodajemy margarynę  i siekamy. Następnie dodajemy  jajka, żółtko, cukier, proszek do pieczenia i  wyrabiamy ciasto.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe ćwiartki.

Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna część jest dużo większa – na blachę, druga, na kruszonkę znacznie mniejsza.

Jedną rozwałkowujemy  na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy, dość gęsto ćwiartki jabłek, na koniec całość posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym. Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do zamrażarki i następnie robimy kruszonkę ( ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Na koniec posypujemy pokruszonymi migdałami Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.

szarlotka jaglana-003

szarlotka jaglana-002

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 10

  1. 18 kwietnia
    Odpowiedz

    Mmm, szarlotka… Zjadłabym 🙂

  2. Zarazka
    7 lipca
    Odpowiedz

    Polecam użycie MASŁA w miejsce margaryny (fuj!).

    • Ags
      14 października
      Odpowiedz

      klarowanego rzecz jasna…? 🙂 Albo oleju kokosowego. Dziś właśnie zrobię, zastanawiały mnie tylko proporcje tłuszczu i mąki, bo ostatnio poskąpiłam tłuszczu i ciasto wyszło za twarde ;/ skorzystam z tych tutaj

  3. Ags
    14 października
    Odpowiedz

    p.s. zamiast cukru ksylitol. Jeśli zdrowa, to zdrowa- bez tłuszczy trans i białego, rafinowanego cukru

  4. Brenia
    14 października
    Odpowiedz

    masło jest oczywiście lepsze 🙂 może być olej ale tłuszczu powinno być trochę bo rzeczywiście ciasto wychodzi twarde jak damy za mało.

  5. Edyta
    14 stycznia
    Odpowiedz

    Polecam wymieszac make jaglana z jakas inna, bo ciasto wychodzi z taka goryczka ze ciezko zjesc :/

  6. Brenia
    17 stycznia
    Odpowiedz

    ja robię mąkę sama z kaszy, którą wcześniej płuczę, przelewam wrzątkiem, suszę, prażę i mielę. Moja mąka jaglana nie ma takiej goryczy. Pozdrawiam !

  7. Brenia
    17 stycznia
    Odpowiedz

    ja robię mąkę sama z kaszy, którą wcześniej płuczę, przelewam wrzątkiem, suszę, prażę i mielę. Moja mąka jaglana nie ma takiej goryczy. Pozdrawiam !

  8. Agatka
    12 marca
    Odpowiedz

    Dzień dobry, mam pytanie, być może z tych głupszych ;))) ale moje doświadczenie w pieczeniu ciast jest znikome. Czy 3 jajka oznaczają same białka…? W przepisie jest następnie podane i 1 żółtko, zatem wydaje się, że tak, że „3 białka”, jednak wolałabym się upewnić … :))))

  9. Basia
    29 września
    Odpowiedz

    AGATKA Jak masz napisane jajka dajesz całe jajka, jak masz daj białko to napisane będzie dac białko a jak tylko zoltkonto będzie napisane o żółtym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.