Bezglutenowa, pyszna szarlotka. Postanowiłam ją zrobić w wersji bezglutenowej bo jest wiele osób, które nie tolerują, są uczulone na gluten. Był to mój eksperyment bo mąkę zrobiłam z kaszy jaglanej ale szarlotka wyszła pyszna.
Myślę, że teraz częściej będę robić taką mąkę bo mam już pomysły na inne dania bez glutenu.
Do niedzielnej kawy taka szarlotka jest jak znalazł.
Składniki na okrągłą blachę :
50 dag mąki jaglanej,
3 jajka i 1 żółtko,
pół szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1 margaryna,
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kg jabłek
Cynamon,
Migdały pokruszone
Wykonanie:
Na stolnicę dajemy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy jajka, żółtko, cukier, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe ćwiartki.
Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna część jest dużo większa – na blachę, druga, na kruszonkę znacznie mniejsza.
Jedną rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy, dość gęsto ćwiartki jabłek, na koniec całość posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym. Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do zamrażarki i następnie robimy kruszonkę ( ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Na koniec posypujemy pokruszonymi migdałami Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.
Mmm, szarlotka… Zjadłabym 🙂
Polecam użycie MASŁA w miejsce margaryny (fuj!).
klarowanego rzecz jasna…? 🙂 Albo oleju kokosowego. Dziś właśnie zrobię, zastanawiały mnie tylko proporcje tłuszczu i mąki, bo ostatnio poskąpiłam tłuszczu i ciasto wyszło za twarde ;/ skorzystam z tych tutaj
p.s. zamiast cukru ksylitol. Jeśli zdrowa, to zdrowa- bez tłuszczy trans i białego, rafinowanego cukru
masło jest oczywiście lepsze 🙂 może być olej ale tłuszczu powinno być trochę bo rzeczywiście ciasto wychodzi twarde jak damy za mało.
Polecam wymieszac make jaglana z jakas inna, bo ciasto wychodzi z taka goryczka ze ciezko zjesc :/
ja robię mąkę sama z kaszy, którą wcześniej płuczę, przelewam wrzątkiem, suszę, prażę i mielę. Moja mąka jaglana nie ma takiej goryczy. Pozdrawiam !
ja robię mąkę sama z kaszy, którą wcześniej płuczę, przelewam wrzątkiem, suszę, prażę i mielę. Moja mąka jaglana nie ma takiej goryczy. Pozdrawiam !
Dzień dobry, mam pytanie, być może z tych głupszych ;))) ale moje doświadczenie w pieczeniu ciast jest znikome. Czy 3 jajka oznaczają same białka…? W przepisie jest następnie podane i 1 żółtko, zatem wydaje się, że tak, że „3 białka”, jednak wolałabym się upewnić … :))))
AGATKA Jak masz napisane jajka dajesz całe jajka, jak masz daj białko to napisane będzie dac białko a jak tylko zoltkonto będzie napisane o żółtym.