Szarlotka to pyszny klasyk w najlepszym wydaniu. Smakuje wybornie i jest niezastąpiona jako deser do niedzielnej kawy. Jak to się śpiewa…” U babci jest słodko świat pachnie szarlotką …” Szarlotka mojej mamy zawsze była pyszna i smakowała wyjątkowo. Mama uważała też, że do ciasta na szarlotkę najlepsza jest margaryna i w przepisie mojej siostry jest właśnie margaryna. Jeśli zrobimy szarlotkę w tortownicy i udekorujemy z wierzchu szachownicą z ciasta to będziemy mieć nie tylko pyszne ale i piękne ciasto.
Składniki:
400 g mąki
3 żółtka
1 jajko
1 margaryna
150 g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
1 kg jabłek najlepsza szara reneta
1 łyżka cukru
cynamon
Wykonanie
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy margarynę, siekamy nożem i dodajemy cukier i pół opakowania cukru waniliowego,
Następnie dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, jajko i znowu wszystko siekamy nożem. Na koniec dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto nie wyrabiamy długo tylko do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
Jabłka obieramy, kroimy i smażymy na małym ogniu, można dodać łyżkę cukru, podsmażamy aż jabłka zmiękną i studzimy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, 3/4 ciasta rozwałkowujemy, wykładamy do tortownicy na spód i całe boki, dodajemy wystudzone jabłka posypujemy cukrem waniliowym ( pół opakowania) i cynamonem. Pozostałe cisto rozwałkowujemy i wycinamy paski które układamy na jabłkach na przemian tworząc szachownicę, paski smarujemy białkiem.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut
Bardzo podoba mi się ten wypiek- z wierzchu kruche, a w środku nasiąknięte delikatnie jabłkami ciasto 🙂 No i do tego cudowna kratka 😀
wygląda wspaniale!
Dziękuję 🙂 Szarlotka była znakomita 🙂
Dziękuję 🙂 Szarlotka była znakomita 🙂
Góra tej szarlotki wygląda jak z reklamy :d
A nie jest z reklamy 🙂
Jaka średnica formy?
23 cm średnica 🙂
To jest jabłecznik nie szarlotka