Strudel wiedeński z jabłkami

Strudel wiedeński to klasyk w najlepszym wydaniu i doskonałe ciasto z jabłkami. Najlepiej smakuje ciepły z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym.

Korzenie tego ciasto to Wiedeń. Cesarz Franciszek Józef mówił , że „dzień bez strudla to jak niebo bez gwiazd”…

Na blogu jest już przepis na jabłkowy strudel ale ma zupełnie inne ciasto. To ciasto robi się z niewielu składników i jest bardzo cienkie. Szukałam przepisu na ten strudel i niełatwo jest znaleźć a ten, który znalazłam trochę zmodyfikowałam.

Aromat pieczonego ciasta z jabłkami, to mój ulubiony, po tym chlebowym. Pieczone jabłka z cynamonem, w zimowe dni rozgrzewają  już samym zapachem.

Składniki na strudel:

 25 dag  mąki pszennej,

¼ łyżeczki soli,

1 jajko,

4 łyżki oleju np. słonecznikowego,

½ szklanki ciepłej wody,

50 g rodzynek,

80 g cukru,

garść orzechów włoskich,

¼ łyżeczki cynamonu,

50 g masła

3 łyżki mleka,

30 g tartej bułki

cukier puder  do posypania

1 ½  kg jabłek,

Wykonanie

Do miski przesiewamy mąkę z solą. Następnie robimy wgłębienie w mące i dodajemy jajko, olej i wodę , wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Następnie lepimy z niego kulę, smarujemy olejem, owijamy w folię spożywczą i zostawiamy w chłodnym  miejscu na 40 minut.

W między czasie przygotowujemy jabłka.

Jabłka obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy jabłka z cukrem i cynamonem. Rodzynki płuczemy gorącą wodą i odcedzamy. Dodajemy do jabłek.

Bułkę tartą lekko prażymy na patelni i studzimy. Masło topimy i studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Ciasto rozwałkowujemy  bardzo  cienko w kształcie  prostokąta i układamy na ścierce posypanej mąką. Ciasto smarujemy masłem i posypujemy równomiernie bułką tartą. Na koniec dodajemy jabłka i rozdrobnione lekko orzechy. Ciasto zwijamy w rulon, pomagając sobie ścierką, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając je brzegami, które na siebie nachodzą do spodu. Wierzch strudla smarujemy mlekiem. Pieczemy około 40 min. Upieczone, jeszcze ciepłe posypujemy  cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.