Stir-fry z krewetkami i warzywami

Pyszne danie  kuchni orientalnej, aromatyczne i szybkie do przygotowania.

Przygotowujemy sobie wszystkie składniki a następnie wkładamy w odpowiedniej kolejności i dusimy.

U mnie takie dania goszczą wtedy kiedy nie mam za dużo czasu na gotowanie i przychodzi smak na kuchnię orientalną.

Składniki na 4 porcje:

1 marchew średniej wielkości,

1 mała cukinia olej do smażenia,

1 mała papryka czerwona,

Szczypior z białymi końcówkami,

10-12 krewetek tygrysich,

Papryczka chilli,

3 ząbki czosnku,

Imbir starty – 2 cm,

Makaron ryżowy

Sos:

5 łyżek sosu sojowego,

Łyżka sosu ostrygowego,

100 ml wody,

1 łyżka cukru,

Szczypta pieprzu,

1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Marchew myjemy i kroimy w słupki. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Krewetki czyścimy ze skorupek. Szczypior kroimy w paski i część białą odkładamy odrębnie.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W misce mieszamy wszystkie składniki na sos.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy starty imbir i czosnek, smażymy chwilę a następnie dodajemy paprykę, marchew, cukinię i smażymy, mieszając cały czas. Dodajemy krewetki, biały szczypior  i smażymy 3 minuty.
Na koniec dodajemy makaron, sos, zielony szczypior  i gotujemy 3 minuty.

Podajemy z kolendrą, plasterkami papryczki chilli i sokiem z limonki

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.