Pyszne danie kuchni orientalnej, aromatyczne i szybkie do przygotowania.
Przygotowujemy sobie wszystkie składniki a następnie wkładamy w odpowiedniej kolejności i dusimy.
U mnie takie dania goszczą wtedy kiedy nie mam za dużo czasu na gotowanie i przychodzi smak na kuchnię orientalną.
Składniki na 4 porcje:
1 marchew średniej wielkości,
1 mała cukinia olej do smażenia,
1 mała papryka czerwona,
Szczypior z białymi końcówkami,
10-12 krewetek tygrysich,
Papryczka chilli,
3 ząbki czosnku,
Imbir starty – 2 cm,
Makaron ryżowy
Sos:
5 łyżek sosu sojowego,
Łyżka sosu ostrygowego,
100 ml wody,
1 łyżka cukru,
Szczypta pieprzu,
1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Marchew myjemy i kroimy w słupki. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Krewetki czyścimy ze skorupek. Szczypior kroimy w paski i część białą odkładamy odrębnie.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W misce mieszamy wszystkie składniki na sos.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy starty imbir i czosnek, smażymy chwilę a następnie dodajemy paprykę, marchew, cukinię i smażymy, mieszając cały czas. Dodajemy krewetki, biały szczypior i smażymy 3 minuty.
Na koniec dodajemy makaron, sos, zielony szczypior i gotujemy 3 minuty.
Podajemy z kolendrą, plasterkami papryczki chilli i sokiem z limonki
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz