Sos tatarski to może trochę zapomniane danie, ale kiedyś gościł na naszych stołach często. W moim rodzinnym domu sos tatarski był obowiązkowym dodatkiem do jajek i wędlin na Święta Wielkanocne. Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten szybki i naprawdę dobry sos do jajek bo Święta są już lada moment i może ktoś skusi się na taki sos.
Składniki:
4 jaja ugotowane na twardo
2 duże ogórków kiszone
mały słoik grzybków marynowanych ( najlepiej pieczarek)
łyżeczka musztardy
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki majonezu
sól
szczypta cukru
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Ogórki, grzybki i jajka bardzo drobno kroimy. Następnie dodajemy resztę składników tj. musztardę oraz majonez, wszystko razem mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Z podanych składników wychodzi średnia miska sosu. Jeśli ktoś potrzebuje na większą imprezę to można zrobić z większej ilości składników.
Polecam bo sos jest naprawdę pyszny jako dodatek do jaj, wędlin, pieczonych mięs, ryb.
oj, święta, święta… i ja musze zabrać się za wielkanocne potrawy
Obowiązkowa pozycja na Wielkanoc 🙂
Jak już świątecznie 🙂
Ja robię sos tatarski bardzo często. Mój, małżon bardzo go lubi :}
Uwielbiam sos tatarski! Święta Wielkanocne to idealna okazja, bym mogła przygotować jego podwóną porcję 🙂
bardzo lubię ten sos, a jakoś dawno go nie używałam,dziękuję za przypomnienie, ładna dekoracja.