Dziś środa Popielcowa, dzień, w którym wiele osób przyrządza dania postne. Ja często robię w tym dniu śledzie z postnymi ziemniakami w mundurkach. Jest to smaczna propozycja na szybką przystawkę na ciepło na każdą okazję.
Składniki:
śledź (matias), 4 -5 szt,
ziemniaki 1/2 kg
ok 300ml jogurtu naturalnego ,
3 łyżki majonezu
2 małe cebule
2 duże jabłka
rozgniecione 2 ziarna ziela angielskiego,
pieprz świeżo mielony
Wykonanie
Śledzie przygotowujemy zgodnie z przepisem na bazę śledziową albo kupujemy gotowe majtasy i szybko przygotowujemy- dobrze wymoczyć i pokroić.
Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach. Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę albo w piórka.
W naczyniu mieszamy jogurt, majonez i przyprawy. Do sosu wrzucamy wymoczone i pokrojone śledzie, pokrojoną cebulę i jabłko. Wszystko mieszamy.
Ziemniaki obieramy z łupinek, kroimy na kawałki na talerzu i polewamy przygotowanym sosem ze śledziami.
pycha:)
Też takie lubie i często robię:)
Zdecydowanie moje smaki 🙂