Śledzie w sosie jogurtowym

Dziś środa Popielcowa, dzień, w którym wiele osób przyrządza dania postne. Ja często robię w tym dniu śledzie z postnymi ziemniakami w mundurkach. Jest to smaczna propozycja na szybką przystawkę na ciepło na każdą okazję.

Śledzie w sosie jogurtowym

Składniki:

śledź (matias), 4 -5 szt,

ziemniaki 1/2 kg

ok 300ml jogurtu naturalnego , 

3 łyżki majonezu

2 małe cebule

2 duże jabłka

rozgniecione 2 ziarna ziela angielskiego,

pieprz świeżo mielony

Wykonanie

Śledzie przygotowujemy zgodnie z przepisem na bazę śledziową  albo kupujemy gotowe majtasy i szybko przygotowujemy- dobrze wymoczyć i pokroić.

Ziemniaki dobrze  myjemy i gotujemy w mundurkach. Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę albo w piórka.

W naczyniu  mieszamy  jogurt, majonez i przyprawy. Do sosu  wrzucamy wymoczone i pokrojone śledzie, pokrojoną cebulę i jabłko. Wszystko  mieszamy.

Ziemniaki obieramy z łupinek, kroimy na kawałki na talerzu i polewamy przygotowanym sosem ze śledziami.

Śledzie w sosie jogurtowym

Śledzie w sosie jogurtowym

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.