Kiedy robi się zimno lubię eksperymentować nieco ze śledziami. Oczywiście uwielbiam taką klasykę jak śledzie w oleju, pod pierzynką czy z majerankiem. Nie lubię jednak nudy w kuchni więc próbuję tradycyjnych potraw w niekonwencjonalnym wydaniu. Tym razem padło na śledzie w oleju z dodatkiem słonych kaparów i żurawiny – wyszło pysznie i słodko-słono. #olejkonwenanse
Składniki:
3- 4 śledzie a’la matjas
1 cebula czerwona,
6-10 kaparów duże w słonej zalewie
Sok z 1 cytryny
Olej, #olejwielkopolskie
Pieprz świeżo zmielony
Suszona żurawina garść
Skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Śledzie kroimy w paski, cebulę kroimy w piórka. W misce mieszamy cebulę, żurawinę i skrókę otartą z cytryny z olejem i sokiem z cytryny. Następnie przekładamy śledzie do słoika, i dajemy warstwami po kolei: śledzie, cebulę z żurawiną i zalewą olejową i kapary. posypujemy świeżo zmielony pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz