Inspiracją do tego, zielonego sernika były warsztaty kuchni japońskiej, na których byłam na zaproszenie Kuchni + . Przygotowywaliśmy wtedy ciasto z białą czekoladą i zieloną herbatą – greene. Zakupiłam kiedyś w kuchniach świata japońską sproszkowaną zieloną herbatę (Matcha) i postanowiłam zrobić zielony sernik.
Do masy serowej dodałam też białą czekoladę, serek mascarpone i wyszedł pyszny, zielony sernik.
Dodatkowo zrobiłam krem z serka mascarpone i białej czekolady, którym posmarowałam sernik. Rewelacyjnymi dodatkami do takiego sernika okazały się limonka i kiwi. Limonkę należy wcześniej dobrze wyszorować i sparzyć bo kroimy ją w plasterki ze skórką.
Pyszny, zielony, wiosenny sernik – może na Wielkanocny stół?
Składniki
Ciasteczkowy spód:
Opakowanie ciastek, pierniczków,
15 dag masła
Masa serowa:
1kg twarogu zmielonego
1 szklanka cukru
6 jajek,
opakowania ( 250 g) serka mascarpone,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
50g białej czekolady,
1 kiwi,
1 limonka,
3 łyżki zielonej herbaty w proszku – Matcha
Polewa
150 g białej czekolady,
Opakowanie serka mascarpone – 250 g
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód dajemy do blendera, rozdrabniamy i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Białą czekoladę roztapiamy ( w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce), studzimy.
Do miski dajemy ser zmielony, cukier, ser mascarpone i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy po 1 jajku i mieszamy po każdym ok minutę. Następnie dodajemy wystudzoną czekoladę . Na koniec dodajemy mąkę i herbatę – mieszamy masę serową mikserem na małych obrotach.
Taką masę serową wlewamy do blachy z ciasteczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 1 ½ godz. Wyłączamy piekarnik i studzimy ½ godz w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy i przy uchylonych drzwiczkach studzimy kolejne ½ godz. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy .
Białą czekoladę roztapiamy na parze lub w kuchence mikrofalowej. Następnie studzimy i ucieramy z serkiem mascarpone. Takim kremem smarujemy sernik. Odstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła. Na koniec wykładamy na sernik owoce – w moim przypadku były to plasterki kiwi i limonki.
Pysznie zielonawy sernik!
W sam raz na zaklinanie wiosny!
A herbate macha musze wreszcie kupic…
🙂
fajnie wygląda, ciekawa jestem smaku.
Koniecznie zrób to smak będzie znany 🙂
Fenomenalnie wygląda taki zieloniutki 🙂