Sernik z nutą wanilii

Dzisiaj proponuję na deser niedzielny przygotować sernik, który jest prosty do zrobienia a aromat wanilii w połączeniu z serem daje niesamowity smak. Na taki sernik zainspirował mnie przepis z bloga  Kwestia smaku. Do tego idealnie nadają się świeże truskawki, które pojawiły się na naszych straganach. Co tu więcej pisać skoro serniki kochamy wszyscy. Zapraszam i polecam.

Sernik z nutą wanilii

Sernik z nutą wanilii

Składniki

80 dag twarogu  śmietankowego,

5 jajek,

Szklanka cukru drobnego,

3 łyżki budyniu,

Szklanka  śmietany kremówki,

Laska wanilii,

 Łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią firmy Kamis

1 małe opakowanie śmietanki 30 % gęstej

2 łyżki cukru pudru.

Wykonanie

Pisałam Wam już, że do serników kupuję tradycyjne twarogi bo wtedy sernik jest naprawdę dobry. Twaróg mielimy dwa razy. Laskę wanilii przekrawamy i wyjmujemy same ziarenka, dodajemy je do szklanki śmietany kremówki i mieszamy.  Do większej miski przekładamy zmielony ser, dodajemy  cukier i miksujemy razem. Następnie dodajemy jajka (stopniowo po jednym) i cały czas krótko  (do połączenia się składników) miksujemy. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę z wanilią, budyń i całość mieszamy, tym razem łyżką.  Jak wszystkie składniki się połączą przekładamy masę serową do wyłożonej papierem formy (z rozpinaną obręczą)  na tort. Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 1 godzinę. Jak sernik będzie zarumieniony wyłączamy piekarnik i studzimy 30 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy jeszcze 30  minut.

W między czasie w misce ubijamy ½ szklanki śmietanki  z 2 łyżkami cukru pudru na sztywną masę. Wierzch wystudzonego  sernika smarujemy śmietanką. Najlepszy jest z dodatkiem świeżych truskawek.

 

Sernik z nutą wanilii

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 29 kwietnia
    Odpowiedz

    Idealny, z tymi truskawkami taki cudownie letni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.