Przepisów na serniki na blogu jest sporo. Nie da się więc ukryć, że je lubimy. Sernik dyniowy, z karmelem, czekoladowy.. mogłabym wymieniać i wymieniać. Co nie zmienia faktu, że ciągle wraz z córką wpadamy na nowe pomysły jak urozmaicić to pozornie zwykłe ciasto. Tym razem po szybkiej 'burzy mózgów’ padło hasło – stracciatella. Pomysł ten spodobał się wszystkim domownikom – miłośnikom czekolady. Miałam tylko pół tabliczki gorzkiej czekolady w domu, więc dodałam też białą czekoladę, jeżeli wolicie możecie zastąpić ją całą tabliczką czekolady gorzkiej, ale zapewniam, że biała smakuje w serniku równie dobrze.
Kawałki posiekanej czekolady wyglądają smakowicie w serowej masie, a sama masa jest bardzo kremowa i delikatna. Zdecydowanie jest to przepis dla miłośników 'mokrych’ serników, zachęcam do wypróbowania go.
Składniki
1kg twarogu,
2 żółtka,
5 jajek,
Szklanka cukru,
½ tabliczki białej czekolady,
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
1 opakowanie 250 ml jogurtu naturalnego gęstego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Kakao do posypania
Wykonanie
Twaróg mielimy i przekładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy jogurt i dalej miksujemy. Dodajemy po 1 jajku i ubijamy krótko, do połączenia składników.
Czekolady kroimy na małe kawałki. Do masy serowej dajemy pokrojoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość łyżką.
Formę na tort ( otwieraną) obkładamy folią spożywczą i przelewamy do formy z masą serową.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wkładamy sernik i pieczemy 15 minut; następnie zmniejszamy ogień i pieczemy jeszcze 90 min w temp. 150 stopni – sernik lekko się zarumieni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik jeszcze na ok 30 min, aby ostygł w piekarniku. Dopiero teraz lekko uchylamy piekarnik i studzimy nadal ok 20min.
Ważne: w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
Formę wykładamy folią spożywczą i pieczemy? Chyba czegoś nie rozumiem..a nie stopi się w piekarniku?
Folią spożywczą aluminiową wykładamy.