Sernik limonkowy z kremem kawowym i kiwi

Sernik to najważniejsze ciasto na święta. Nie wiem jak u was ale u mnie sernik to must-have.

Każda wersja sernika jest dobra. Wielkanoc to święta bardzo wiosenne więc zielony kolor to podstawa. Dlatego u mnie jest limonka i plasterki kiwi.

Sernik ma smak limonki. Do tego kawowy krem i plasterki kiwi. Nic więcej nie trzeba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na blachę o wymiarach 25/20

Spód:

1 ½ szklanki otrębów owsianych

15 dag masła,

2 łyżki rodzynek

Masa serowa:

1kg twarogu zmielonego

1  szklanka cukru

6 jajek,

opakowania ( 250 g) serka mascarpone,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 limonka,

Krem kawowy

ser mascarpone – 500 g ,

3 łyżki cukru pudru,

Podwójne mocne espresso,

Wykonanie:

Otręby owsiane i masło dajemy do blendera, rozdrabniamy. Przekładamy do miski, dodajemy rodzynki, mieszamy i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Limonkę sparzamy wrzątkiem a następnie ścieramy skórkę.

Do miski dajemy ser zmielony, cukier, ser mascarpone  i  mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy  po  1 jajku i mieszamy po każdym ok minutę. Na koniec dodajemy skórkę z limonki i sok, mąkę ziemniaczaną – mieszamy masę serową mikserem na małych obrotach.

Taką masę serową wlewamy do blachy z rodzynkami i wkładamy do piekarnika  nagrzanego  do 175 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 1 ½ godz.

Wyłączamy piekarnik i studzimy 30 minut w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy i przy uchylonych drzwiczkach studzimy kolejne 30 minut. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy .

Do miski dajemy ser mascarpone, cukier puder i miksujemy; następnie dodajemy  po łyżce kawy i wszystko dobrze mieszamy.

Krem kawowy wykładamy na sernik. Kiwi obieramy, kroimy w plasterki i układamy na kremie kawowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Alina
    9 kwietnia
    Odpowiedz

    Sernik jest pyszny,lekki z wyczuwalną nutą limonkową.Kiwi nadaje mu orzeżwienia a spód z owsianych otrąb i rodzynek intryguje.Jestem bardzo na tak i szczerze wszystkim polecam!I jeszcze to expresso-pyszności!Breniu dzięki za przepis!

  2. Brenia
    11 kwietnia
    Odpowiedz

    🙂 To ja dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że sernik smakował !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.