Na gorące, letnie dni najlepsze są zimne desery i ciasta. Sernik na zimno jest takim ciastem, który jest najlepszy na gorące niedzielne popołudnie. Do tego np. małe espresso lub mrożona kawa.
Ja zrobiłam sernik na zimno z dodatkiem zmiksowanych leśnych jagód i było to coś wyjątkowo letniego i pysznego. Ser kupiłam gotowy, zmielony, dodatkowo dodałam serek homogenizowany co dodało lekkości sernikowi.
Spód sernika to zmiksowane płatki- takie jakie mamy w domu z miękkim masłem.
Sernik nie jest ani pracochłonny ani trudny do wykonania. Najdłużej odbywa się chłodzenie w lodówce – najlepiej całą noc.
Zachęcam do robienia takich lekkich ciast , można dodawać różne owoce, takie jakie mamy – morele, brzoskwinie, truskawki, maliny….
Składniki na formę o średnicy 26 cm
Spód:
1 ½ szklanki płatków owsianych/pszennych
125 g masła
Masa serowa
1 kg sera mielonego,
250 g serka homogenizowanego,
200 g cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
8 łyżeczek żelatyny,
200 g leśnych jagód,
Wykonanie
Formę na tort smarujemy masłem. Do blendera dajemy płatki i miękkie masło i blendujemy chwilę. Gotowe płatki układamy w formie na tort i schładzamy w lodówce.
Jagody myjemy i miksujemy. Żelatynę zalewamy wrzątkiem(dajemy znacznie mniej wody jak jest w proporcjach na opakowaniu żelatyny- ja dałam 3/4 szklanki na 8 łyżeczek), mieszamy dokładnie i chwilę studzimy.
Do miski dajemy zmielony twaróg, serek homogenizowany i miksujemy. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i miksujemy nadal.
Do zmiksowanych jagód dajemy żelatynę i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy zmiksowane jagody do mieszanki serowej i mieszamy – ja miksowałam delikatnie. Masę przelewamy do formy i dajemy do lodówki, najlepiej na noc.
Na wierzch dajemy bitą śmietanę i owoce.
Sernik przepyszny: lekki i nie za słodki! Prawdziwy smak lata 🙂
Z jagodami kolor ma obłędny! 🙂
Dziękuję za miłe komentarze 🙂 sernik był wyjątkowy, potwierdzam to 🙂 i co najważniejsze nie jest trudny do zrobienia.
Ula działaj !!