Doskonały sernik na wielkanocny deser i nie tylko. Kremowa konsystencja o delikatnym smaku białej czekolady, rozpuszczonej w śmietance. Do tego pyszny solony karmel i pistacje. Czy trzeba czegoś więcej ? Szczególnie, że pora roku taka trochę jeszcze szara więc na osłodzenie takie cudo sernikowe.
Karmel robiłam ze trzy razy i dopiero za trzecim razem wyszedł rewelacyjny. Ważne w przygotowaniu karmelu to przygotować wszystkie składniki wcześniej i mieć pod ręką, cierpliwość i uważne śledzenie cukru jak będzie się topić.
Dla mnie solony karmel i pistacje to smak lodów na Placu Zbawiciela. W jednych i drugich zakochałam się bezwarunkowo. Przyznam się Wam, że nie jestem jakąś wielką miłośniczką lodów ale te dwa smaki skradły moje serce. Ten sernik to połączenie wszystkich smaków, które lubię: sernik, solony karmel i pistacje. Mniam….
Masa serowa:
1 kg sera zmielonego,
6 jajek,
¾ szklanki cukru drobnego,
200 g śmietanki 30 %,
200 g białej czekolady,
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Garść pistacji
Spód:
Opakowanie biszkoptów,
15 dag masła,
2 łyżki suszonych śliwek
Solony karmel:
Szklanka drobnego cukru,
90 g zimnego masła,
½ szklanki śmietanki 30 %,
½ łyżeczki soli gruboziarnistej
Wykonanie
Biszkopty i masło dajemy do blendera, rozdrabniamy. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone drobno śliwki, mieszamy i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Dajemy na chwilę do lodówki.
Masa serowa
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej kawałki białej czekolady. Studzimy.
Do miski dajemy ser zmielony, dodajemy cukier, mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy po 1 jajku i po każdym miksujemy 30 sekund.
Na koniec dodajemy wystudzoną śmietankę z czekoladą, mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Tak przygotowaną masę serową wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszmy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1 ½ godz. Wyłączamy piekarnik i studzimy tak sernik około ½ godziny. Następnie otwieramy drzwi piekarnika i studzimy jeszcze ½ godz.
Po tym czasie, wyjmujemy sernik z formy i studzimy. Upieczony sernik przekładamy na paterę.
Solony karmel. Wszystkie składniki musimy mieć przygotowane pod ręką bo przygotowanie karmelu to stanie przy garnku cały czas.
Do garnka z grubszym dnem wysypujemy cukier – tak aby był równomiernie rozłożony. Podgrzewamy cukier, na średnim ogniu do momentu aż się rozpuści. Może to chwilę trwać ale cierpliwie czekamy. Jak się rozpuści i będzie mieć bursztynowy kolor, ( tu trzeba bardzo uważać żeby się nie przepalił bo będzie gorzki), mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy masło. Wszystko się spieni ale za chwilę będzie już jednolita masa. Mieszamy energicznie do połączenia składników. Dodajemy śmietankę, mieszamy i gotujemy 2 minuty. Na koniec dodajemy sól grubo, zmieloną, mieszamy i studzimy. Solony karmel gotowy.
Wystudzony dajemy na sernik i posypujemy pistacjami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz