Doskonałe i jednocześnie proste do zrobienia serki do smarowania chleba. W sklepach jest mnóstwo różnych smakowych i naturalnych serków ale proponuję żebyście zrobili sami z gęstego naturalnego jogurtu typu greckiego. Ja lubię z Lidla i do tych serków taki właśnie wykorzystałam. To co dodamy do takiego serka, to już nasz wybór i smak. Ja zrobiłam swoje w trzech wersjach: naturalny, drugi z natką, koperkiem i czosnkiem i trzeci z paprykami i czubricą. Wspaniale smakują z domowym chlebem.
Składniki
2 duże jogurty greckie,
Dość duża gaza opatrunkowa,
Smakowe dodatki:
Natka pietruszki,
Koperek,
Ząbek czosnku,
Papryka w proszku- trochę słodkiej i trochę ostrej,
Trochę czubrycy
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy serek.
Sitko ustawiamy na misce, na którą wykładamy gazę złożoną podwójnie. Wylewamy jogurt na gazę, przykrywamy gazą i wstawiamy do lodówki. Po 2 dniach powinien być delikatny ser.
Teraz to już zależy od nas jakie smaki lubimy, takie dodajemy do serka ( natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek, czosnek, dymka i inne zioła, papryka, pomidor suszony, ogórek świeży…) i mamy pyszne serki do smarowania chleba. Można też oczywiście dodać tylko soli i mamy naturalny serek do chleba.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz