Sałatka ze szpinaku z fetą i chipsami z boczku

Szpinak, jak już pisałam jest moim ulubionym warzywem. Robię z niego różne potrawy na ciepło i jako sałatki, dodatki do różnych potraw. Sałatka ze szpinaku jest lubiana przez moich domowników oraz gości. Sprawdza się na różne okazje i imprezy. Teraz, w lecie jest to doskonała przekąska na kolację. Jeśli ktoś nie lubi boczku to można ją podać bez  lub np. z szynką parmeńską.

Składniki:

300g liści świeżego szpinaku

50g sera feta,

Kilka plasterków boczku – ugotowanego,

Pestki dyni

3 łyżki oliwy extra vergine Monini

1 łyżka octu balsamico

2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Szpinak umyć i osuszyć dobrze. Plasterki boczku usmażyć na patelni na małym ogniu
(bez tłuszczu), tak aby się nie przepaliły ale delikatnie usmażyły na chipsy. Pestki dyni również podsmażyć na patelni, na małym ogniu także bez tłuszczu.

Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć.

Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet balsamino, wyciśnięty ząbek czosnku,  zamknąć i potrząsać słoikiem aż  wszystkie składniki się połączą.

Do miski włożyć  szpinak, na to ser feta, chipsy boczkowe, uprażone pestki dyni. Doprawić lekko solą i pieprzem. Przed samym podaniem polać sosem i delikatnie wymieszać.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Bardzo lubię połączenie szpinaku i boczku w sałatkach – jest pyszne.

  2. Catherine
    4 grudnia
    Odpowiedz

    Sałatka wyszła bardzo dobra, polecam ten przepis 🙂

  3. kuchnia_breni
    6 grudnia
    Odpowiedz

    Cieszę się bardzo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.