Buraczki bardzo lubię, szczególnie pieczone w folii z ziołami. Są one rewelacyjnym dodatkiem do różnych dań, np. Carpaccio, surówka, sałatka, kotlety itp…
Dzisiejsza sałatka jest moją ulubioną. Buraczki pieczone z ziarnami ziela angielskiego, liściem laurowym są wspaniałym dodatkiem do sałatki. Do tego ser kozi, ocet balsamico oraz pikantna i aromatyczna rukola i mamy pyszną sałatkę. Zachęcam do robienia takich sałatek bo są sycące, aromatyczne i mogą stanowić samodzielne danie np. obiadowe lub na kolację. Mają też jedną zaletę, są lekkie i dietetyczne więc na wiosenną dietę w sam raz.
Składniki
½ opakowania mieszanki sałat,
Garść rukoli,
Garść kiełków np. z brokuł,
Opakowanie sera koziego do sałatek,
4 łyżki octu balsamico,
Garść orzechów włoskich,
2 buraczki pieczone,
2 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
Oliwa,
Sok z ½ cytryny,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową z zielem angielskim, liściem laurowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 50 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Rukolę i mieszankę sałat myjemy i suszymy. Upieczone i wystudzone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W płaskiej misce/talerzu układamy plastry buraczków, które doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na to układamy mieszankę sałat, rukolę – doprawiamy solą, pieprzem. Ser kozi kroimy w kostkę i dajemy na sałatkę, dodajemy pokruszone orzechy włoskie.
Przygotowujemy sos. W misce mieszamy oliwę, ocet balsamico, wyciśnięty czosnek i mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i na koniec dodajemy kiełki. Dobrym dodatkiem do takiej sałatki są kromeczki grillowanej bagietki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz