Święta i Sylwester za nami ale przed nami karnawał i imprezy w gronie znajomych, spotkania towarzyskie.
Na takie spotkania idealnie sprawdzają się różne przekąski i sałatki. Dobre są też różne ciepłe przystawki: flaczki, bigos, Beuf Strogonov – takie tradycyjne ale też różne dania z warzyw z dodatkiem curry, krewetki.
Muszę wam powiedzieć, że styczeń to dla mnie bardzo optymistyczny miesiąc bo po krótkich listopadowych i grudniowych dniach, w styczniu dni stają się coraz dłuższe. Dzisiaj np. jest piękne słońce, dość ciepło i można powiedzieć, że mamy piękną wiosnę tej zimy. Lubię kiedy słońce zagląda do mnie o poranku bo wtedy od razu mam lepszy humor i nastrój.
Dłuższe dni to dla mnie też perspektywa biegania o poranku. Pochwalę się Wam, że dostałam pod choinkę nowe buty do biegania i koszulkę termiczną więc jak tylko poranki zrobią się jasne, ruszę na swoje poranne bieganie. Niektórzy biegają pod wieczór ale moją ulubiona porą na bieganie jest poranek.
Dzisiaj mam dla was propozycję na sałatkę z dodatkiem ulubionych krewetek i przepyszną salsą z mango. Salsa z mango to naprawdę idealny dodatek do sałatki i krewetek. Słodkie mango idealnie komponuje się z pikantną chilli, do tego sok z limonki i świeże listki kolendry.
Na imprezę karnawałową taka sałatka będzie nie tylko ozdobą stołu przez swoje kolory ale też dla podniebienia będzie rarytasem.
Składniki:
400 g krewetek świeżych,
100 ml białego wina,
5 ząbków czosnku,
Limonka,
Papryczka chilli,
Oliwa do smażenia,
50 g masła
1 łyżka miodu
Świeże liście kolendry,
szczypta soli, pieprz
mieszanka sałat,
salsa z mango:
1 mango,
1 papryczka chilli,
1 cebula czerwona,
1 mała czerwona papryka,
Sok z 1 limonki,
Oliwa,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski.
W misce mieszamy wino, posiekany czosnek, sok z 1 limonki, pokrojone w plasterki chili oraz miód. Tak przygotowanym sosem polewamy krewetki, mieszamy i marynujemy, przechowujemy w lodówce ½ godziny.
Przygotowujemy salsę. Mango obieramy i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, czerwona paprykę myjemy i kroimy w drobna kostkę, chilli w plasterki. Wszystkie składniki dajemy do miski, polewamy sokiem z limonki, oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy krewetki na mocnym ogniu około 4 min. Wyjmujemy delikatnie krewetki na talerz.
Następnie dodajemy na patelnię, gdzie smażyły się krewetki czosnek i chilli z marynaty, smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy marynatę i dusimy jeszcze przez minutę. Na koniec dodajemy masło, mieszamy sos aż masło się rozpuści i zagęści sos.
Sałatkę myjemy, suszymy i wykładamy na półmisek. Krewetki wykładamy na sałatkę, polewamy sosem z patelni. Na środek sałatki wykładamy salsę z mango, posypujemy sałatkę świeżymy listkami kolendry i szczypiorem.
Podajemy z grzankami z domowego chleba.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz