Upały nie ustępują i nie wiem jak Wy ale ja to głównie zimne napoje, chłodnik i sałaty zajadam. Dobrze, że jest z czego wybierać, jeśli chodzi o sałaty, warzywa.
Prosta ale bardzo smaczna i aromatyczna sałatka z liści musztardowca, rukoli z dodatkiem bobu, sera koziego i pomidorków koktajlowych. Zamiast liści musztardowca możną dodać inną sałatkę ale ukolę proponuję dodać bo ma fajny orzechowy smak i rewelacyjnie komponuje się z pozostałymi dodatkami.
Składniki:
300 g młodego bobu,
100 g sera koziego,
Liście musztardowca, rukoli,
Natka pietruszki,
Pomidorki koktajlowe,
Pieprz, sól,
2 ząbki czosnku,
Łyżeczka musztardy,
Łyżeczka miodu,
oliwa extra virgin,
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie, z ½ łyżeczki masła i paroma gałązkami koperku do miękkości. Ugotowany bób wyjmujemy z łupin, kiedy jest jeszcze ciepły.
W misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, musztardę i miód.
Na półmisku układamy wymyte i wysuszone liście musztardowca i rukoli, dodajemy bób, ser kozi, pomidorki. Na koniec posypujemy pokrojoną natką. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem
Podajemy z grzankami lub zajadamy samą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz