Sezon letni to obowiązkowo przyjęcia w ogrodzie, grille, napawanie się ciepłem i słońcem.
W takim czasie lubimy lekkie sałatki, mięso z grilla, warzywa, owoce….
Sałatka z arbuza, fety, aromatycznej i pikantnej cieciorki z dodatkiem dressingu grapefruitowego i oleju z pestek dynii to idealna propozycja jako dodatek do grillowanych dań ale też jako samodzielna sałatka do białego, schłodzonego wina.
Cieciorkę lubimy w różnej postaci i na blogu jest sporo dań z jej dodatkiem. Dzisiejsza propozycja to cieciorka w sałatce, w wersji pikantnej i fajnie chrupiącej. Taka cieciorka sam może być pyszną przekąską do wina lub piwa – zamiast chipsów.
Arbuza wcześniej dobrze schłodzimy a następnie dodajemy chrupiącą, jeszcze nie nasiąkniętą sokiem z arbuza cieciorkę, ser feta i polewamy pysznym dressingiem.
Takie połączenie lekko słodkiego ale soczystego arbuza, pikantnej chrupiącej cieciorki, słonego sera feta i dressingu z gorzkiego grapefruita i aromatycznej oliwy z pestek dyni to pewność, że sałatka będzie pyszna. Nie ma w niej dużo składników ale te które są stanowią super kompozycję.
Składniki:
Puszka cieciorki – gotowana na parze,
Kawałek arbuza – około ½ kg,
Ser feta,
2 ząbki czosnku,
Dość spora szczypta papryczki chilli,
Oliwa,
½ łyżeczki tymianku,
Sok z grapefruita – 4-5 łyżek,
Sól, świeżo zmielony pieprz,
Świeże liście tymianku,
2 łyżki oleju z pestek dyni,
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 200 stopni.
Cieciorkę odcedzamy z wody.
Do miski dajemy oliwę, wyciśnięty czosnek, chilli, suszony tymianek i cieciorkę – doprawiamy solą i mieszamy wszystko razem. Ilość chilli jest uzależniona od tego jak pikantne dania lubimy – ja dałam płaską łyżeczkę.
Tak przyprawioną cieciorkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zmieniamy piekarnik na termoobieg i pieczemy około 20-30 minut. Sprawdzamy po około 20 minutach czy cieciorka jest chrupiąca i jeśli tak to wyłączamy. Studzimy cieciorkę.
Arbuza kroimy w kostkę i przekładamy na paterę, ser feta kroimy w kostkę i dajemy na arbuza. Na koniec posypujemy pikantną cieciorką. W misce przygotowujemy dressing – olej z pestek dyni, sok grapefruitowy, świeże liście tymianku, sól i mieszamy. Takim dressingiem polewamy sałatkę a na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz