Dzisiejsza moja propozycja to pyszne roladki z polędwiczek wieprzowych z farszem z grzybów. Powoli zbliża się do nas zima, ale ja wciąż mam ochotę na jesienne dania. Polecam do wypróbowania bo połączenie delikatnego mięsa z polędwiczek i z grzybów jest rewelacyjne.
Składniki dla 4 osób;
2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe,
Sól , pieprz,
Tymianek,
Oliwa
Grzyby:
5 dag suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki),
1 cebula,
Sól, pieprz,
Olej, 1 łyżka masła
Wykonanie:
Potrawę zaczynamy od namoczenia grzybów. Moczymy je w gorącej wodzie 15 -20 minut. Polędwiczki czyścimy z błon, myjemy i kroimy każdą wzdłuż, tak aby powstał duży plaster mięsa. Mięso delikatnie tłuczemy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy do lodówki na ½ godz. W tym czasie przygotowujemy grzyby.
Grzyby wymoczone gotujemy 15 minut a następnie odcedzamy. Na patelnię dajemy olej, masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojone w nieduże paski grzyby i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Polędwiczkę wyjmujemy z lodówki, nakładamy na każdy płat grzyby i zwijamy całość w rulon. Każdy rulon obwijamy nitką aby być pewnym, że rolada będzie zwarta. Gotowe roladki podsmażamy na patelni a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy 1 szklanką wody.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i dusimy roladki około 15-20 minut. Roladki wyjmujemy z piekarnika kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sosem z pieczenia i podajemy z ziemniakami, kaszą itd..
A wiesz, przywiozlam sobie z ojczystego kraju troche suszonych grzybow. Cos mi sie zdaje, ze wiem, jak je wykorzystam 🙂
Koniecznie musisz je wykorzystać na pyszne danie z polędwiczką wieprzową 🙂
wyglądają pysznie:)