Powiem Wam, że już tęsknię za dobrymi ogórkami, pachnącymi prawdziwym ogórkiem i latem. Wiosna to czas kiedy mam ochotę na lekkie dania i wymyślam różne potrawy, które choć trochę wprowadzają w klimat lata.
Ogórek o tej porze nie jest tym letnim, pachnącym ogórkiem ale po zimie smakuje wybornie. Postanowiłam więc zrobić z niego lekką przekąskę z dodatkiem awokado. Roladki nadziewane różnymi smakołykami to moje ulubione dania. Najczęściej wykorzystuję do tego cukinię ale tym razem przygotowałam roladki z plastrami ogórka nadziewane masą z awokado.
Połączenie ogórka i awokado okazało się być bardzo smaczne. Do pracy, na lekką kolację idealne. I co najważniejsze szybkie i proste do zrobienia.
Składniki:
1 dojrzałe, duże, miękkie awokado,
sok z ½ limonki,
1ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz, chilli ,
2 świeże ogórki,
Różne ulubione dodatki np. rzodkiewka,
Przygotowanie:
Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy awokado, sok z limonki, czosnek i rozcieramy krótko. Przekładamy masę do miski, dodajemy resztę składników (sól, pieprz, chilli, oliwę) i mieszamy. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry w miarę cienkie. Można użyć do tego urządzenia do obierania warzyw lub tak jak ja, krajalnicy do chleba.
Przygotowaną masą z awokado smarujemy plastry ogórka i zwijamy w rulon. Układamy na półmisku z ulubionymi dodatkami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz