Lato to idealny czas na dania z bakłażana, cukinii, papryki, które pachną bazylią, tymiankiem, oregano. Dzisiaj zapraszam na jedną z najsmaczniejszych wersji bakłażana. Przepis jest prosty do przygotowania a jednocześnie bardzo smaczny.
Bakłażan jest grillowany i faszerowany mieszanką z filetów Anchois, zielonych oliwek, czosnku, sera mozzarella i aromatycznej świeżej bazylii. Wszystko jest zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym. Pieczone roladki bakłażana są niezwykle aromatyczne a chrupiąca skórka na wierzchu dodajemy mu wyjątkowego charakteru.
Takie danie jest lekkie, smaczne i można go podać na obiad lub na ciepłą kolację.
Ważnym składnikiem jest tu ser mozzarella w zalewie Galbani, który ma świeży, delikatny mleczny smak i jest rodem z Włoch. Włoska kuchnia to proste i pyszne dania gdzie mozzarella jest ważnym składnikiem .
Składniki
2 bakłażany średniej wielkości,
Około 90 g zielonych – wydrylowanych oliwek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
1 kula duża mozzarelli w zalewie Galbani ,
Kilka filetów Anchois
Sól, pieprz,
Sos pomidorowy:
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
7-8 pomidorów bardzo dojrzałych lub puszka krojonych
Oliwa,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Umyte i wysuszone bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy kawałek solimy i odstawiamy na około 30 minut, aby wyciekł z nich gorzki sok.
Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulą i czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę – wcześniej umyte- pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu 15 minut.
Po około 30 minutach, każdy plaster bakłażana wycieramy ręcznikiem.
Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy plastry bakłażana z każdej strony ( powinny być lekko zarumienione).
Anchois, czosnek, oliwki i bazylię siekamy drobno i mieszamy. Kulę mozarelli kroimy na mniejsze kawałki.
Każdy plaster bakłażana nadziewamy mieszanką z anchois i na wierzch dajemy kawałek mozarelli, zwijamy w rulon – roladkę.
W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy sos pomidorowy, układamy nadziewane bakłażany i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowane bakłażany 20 – 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie, posypujemy serem mozarella ( zostawiamy trochę z krojonej w mniejsze kawałki kuli) i pieczemy jeszcze 5-7 minut.
Smacznego !
To danie jest bardzo w moim guście. Idealne na lato.
Mniammm, pysznie się prezentuje…
🙂 Danie pyszne i też w moim guście 🙂
Bakłażan i mozzarella to mój ulubiony duet <3. Mogę jeść codziennie! Twoja propozycja wygląda baaaardzo smakowicie :).
🙂 Dzięki Agata 🙂 To też mój ulubiony zestaw 🙂