Bardzo letnie i pyszne roladki z bakłażana i serów. Wszystko to zapieczone jest w pikantnej salsie pomidorowo-paprykowej.
Lato to piękny czas na lekkie i pyszne dania z warzyw, z dodatkiem ziół, serów i tego co tam lubimy.
Widzę, że lubicie te lekkie dania z cukinii lub bakłażana. Widać to po statystykach bloga. Powiem, że bardzo mnie to cieszy bo sezonowe warzywa i owoce są najlepsze i zdrowe.
Korzystajcie z lata i dobrodziejstw natury i przygotowujcie pyszne, lekkie dania z warzyw.
Składniki
bakłażan średniej wielkości,
10 dag sera mozarella,
10 dag sera feta,
2 łyżki startego sera parmezan,
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
Oliwa
salsa :
1 papryka czerwona,,
2 pomidory,
1 cebula,
Papryczka chilli,
2 ząbki czosnku,
1 mały sos pomidorowy ,
Olej,
Sól, Pieprz,
Wykonanie:
Umyty i wysuszony bakłażan kroimy wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Bakłażan powinien być miękki na tyle by móc go łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność. Jeśli nie mamy specjalnej patelni można użyć zwykłej teflonowej.
Przygotowujemy farsz z serów. W misce mieszamy widelcem wszystkie sery, doprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Paprykę, pomidory, papryczkę chilli, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej, i dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek – dusimy na małym ogniu około 2 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, dusimy i mieszamy.
Płaskie naczynie żaroodporne polewamy delikatnie oliwą i nakładamy równomiernie salsę.
Z bakłażana formujemy roladki typu canellonii i nadziewamy serami. Układamy nadziane roladki w naczyniu, w salsie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut. Następnie dodajemy stary ser mozarella i pieczemy jeszcze 10-15 minut – ser powinien być lekko zarumieniony.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz