Te pozornie niewinne rogaliki okazały się hitem wśród mojej rodziny i znajomych. Od kiedy zrobiłam je pierwszy raz, zajadają się nimi zarówno moi najmłodsi siostrzeńcy, moje dorosłe dzieci, kuzynki oraz znajomi. Ile bym ich nie zrobiła – znikają raz dwa, czasem trzeba o nie 'walczyć’ by się uchowały dla późniejszych gości.
Dlatego pomyślałam, że powinnam się podzielić z wami przepisem na przepyszne drożdżowe rogaliki z konfiturą – wypróbujcie koniecznie!
Składniki (na 2 blachy rogalików):
40dag mąki
1 margaryna
3 cukry waniliowe
5dag drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki gęstej śmietany
3 jajka (żółtka do ciasta, białka do posmarowania rogalików)
sok z 1 cytryny
konfitura z wiśni/ inna w miarę niepłynna konfitura
Wykonanie:
Mąkę, margarynę oraz jeden cukier waniliowy wykładamy na stolnicę i siekamy je razem.
Resztę składników (oprócz konfitury i białek) umieszczamy w garnku lub misce, rozrabiamy na rozczyn i dodajemy do posiekanych na stolniczce składników. Dokładnie rozmieszamy, wyrabiamy ciasto i tak przygotowane odkładamy na min. 2h do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dosyć cienką warstwę (drugą część można jeszcze schować do lodówki, gdy będziemy robić rogaliki z pierwszej części ciasta). Rozwałkowane ciasto kroimy na trójkąty. I tu zaczyna się zabawa z zawijaniem rogalików 🙂
Nakładamy na szerszą częśc trójkąta niewielką ilość konfitury i zawijamy tworząc rogalik. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy mamy już gotową całą blachę, smarujemy rogaliki białkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10-12min.
Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo 🙂
Na koniec rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Zapewniam, że przepis jest bardzo prosty, a rogaliki smakują wyśmienicie.?
?
Piękne Ci wyszły;) Lubię takie rogaliki;)
O jejku ileż Ty napiekłaś tych rogalików 🙂 wyglądają pysznie 🙂
sporo ich ale zapewniam, że zniknęły w mgnieniu oka! 😉