Szybkie i proste do wykonania rogale na śniadanie. Zrobiłam je z gotowego ciasta francuskiego, do tego dałam słodki, waniliowy twaróg i zapiekłam w piekarniku.
Jeśli chcecie zrobić swoim domownikom, w szczególności dzieciom przyjemność i niespodziankę na śniadanie to zróbcie koniecznie takie rogaliki. U mnie były zaledwie parę chwil bo zostały szybko zjedzone.
Składniki
Opakowanie ciasta francuskiego,
200 g twarogu,
3-4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
2 łyżki cukru,
Łyżeczka cukru waniliowego,
1 jajko,
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy słodki twaróg. W misce mieszamy i rozdrabniamy widelcem twaróg z jogurtem naturalnym, cukrem, cukrem waniliowym na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy, kroimy z niego trójkąty ( dość duże). Na każdy trójkąt nakładamy słodki twaróg ( 1 ½- 2 łyżeczki ) i zwijamy w rogalik. Układamy rogale na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
W misce wybijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Każdy rogalik smarujemy jajkiem.
Piekarnik włączmy na funkcję z nawiewem. Rogale wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
Jestem uzależniona od takich, są pyszne!
Dziękuje za przepis, w sobotę wyprobuje.
Musiały byc pyszne te rogaliki. Ja póki co tez bazuje na gotowym cieście francuskim, ale powoli myślę o przygotowaniu swojego