Pulpety drobiowe w sosie koperkowym

 Dzisiejsze danie to klasyka i  wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że jak moje dzieci były bardzo małe to dzwoniłam do mamy z pytaniem w jakiej postaci najlepiej podać,  mama od razu zaproponowała  pulpety w sosie koperkowym i najlepiej z mięsa drobiowego lub z cielęciny. Dzieci moje są już dorosłe ale z przyjemnością wracamy do pulpetów w różnych wydaniach: z sosem pomidorowym, sosem czysto śmietanowym itd.

Moja dzisiejsza propozycja wynika również z tęsknoty za latem, za smakiem i zapachem świeżego koperku. Ja zamrażam latem dużą ilość koperku więc w zimie mam jak znalazł do różnych dań. Dodam, że świeży koperek latem ma znacznie intensywniejszy aromat jak ten  wyprodukowany zimą. Zachęcam do robienia takich zapasów.

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym

Składniki:

60 dag mięsa mielonego z indyka

1 jajko,

1 ząbek  czosnku,

2/3  łyżki otrębów ( owsianych, pszennych)

Sól, pieprz,

2 łyżki mąki,

Pęczek koperku,

1 marchew, 1 mała cebula,

Małe opakowanie śmietany 18%,

Olej rzepakowy do smażenia

Łyżka masła

Wykonanie:

Mięso mielone drobiowe kupujemy gotowe ale najlepiej  jak kupimy kawałek mięsa z piersi indyka i sami zmielimy. Do mięsa mielonego dodajemy wyciśnięty czosnek, jajko, sól, pieprz, otręby owsiane/pszenne  i dokładnie mieszamy (najlepiej ręcznie) aby wszystkie składniki się połączyły.

Marchew, cebulę obieramy, myjemy i kroimy w plastry.  Do garnka dajemy masło, dodajemy pokrojone warzywa i dusimy na małym ogniu. W między czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na deskę wsypujemy mąkę, formujemy z mięsa kule ( średniej wielkości), obtaczamy w mące i smażymy na patelni, obracając od czasu do czasu. Podsmażone pulpety przekładamy do garnka z warzywami, podlewamy 2 szklankami wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony drobno koperek, doprawiamy solą, pieprzem i nadal gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy całość około 4 minut od momentu jak sos śmietanowo-koperkowy zacznie wrzeć. Podajemy z ziemniakami lub ryżem/kaszą.

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 19 lutego
    Odpowiedz

    ocho, już widzę mojego tatę zajadającego się tym 🙂 Jego danie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.