Pstrąg łososiowy to dobra ryba i świetnie się sprawdza zarówno sam jak też z różnymi dodatkami.
Dzisiaj mam dla Was pstrąga z królową jesieni czyli z dynią.
Dynia okazuje się być rewelacyjnym dodatkiem do prawie wszystkich dań. Jesienią ale też i zimą ( mam spore porcje dyni zamrożone) robię różne dania z dodatkiem dyni. Na blogu są ciasta z dynią, kotleciki, placuszki itd… i ciągle wymyślam nowe wersje dań z dynią. Możecie być pewni, że to nie koniec, jeszcze nie raz zaskoczę Was czymś smacznym z dodatkiem dyni.
Składniki
4-6 filetów pstrąga łososiowego ze skórą,
1,5 łyżeczki pieprzu białego
1 łyżeczki soli,
sok z połowy cytryny,
szczypta gałki muszkatołowej,
1 cebula,
Łyżka masła,
kawałek dyni – około 30-40 dag,
olej do smażenia,
2-3 łyżki mąki,
3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Filety z pstrąga czyścimy z ości, myjemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Dynię czyścimy i ścieramy na tarku z grubymi oczkami.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną drobno, w kostkę cebulę, startą na tarce dynię i dusimy chwilę ( około 7 minut), mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i łyżeczką soku z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko blendujemy.
Patelnię z olejem rozgrzewamy. Filety z pstrąga obtaczamy w mące i smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na każdy kawałek ryby dajemy sos z dyni, przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, ryba nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Podajemy np. z ryżem i zielona sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz