Bardzo letnia i pyszna wersja polędwiczek wieprzowych. Dawno nie było u mnie polędwiczek, a ponieważ je lubimy postanowiłam nadrobić zaległości i dzisiaj taka właśnie propozycja.
Polędwiczki delikatnie rozdrabniamy ręką – tłuczek jest dla delikatnego mięsa polędwiczek zbyt mocny więc ręcznie spokojnie rozdrobnimy to delikatne mięso. Czosnek wymieszany z solą i oliwą da dobrą bazę do polędwiczek.
Mięso jest delikatne więc nie musimy je długo smażyć. Tym bardziej, że potem będą zapiekane w piekarniku.
Pomidor, cukinia dodadzą aromatycznym polędwiczkom fajnego smaku a podane z sałatką i ziemniakami będą pysznym daniem na obiad.
Składniki dla 4 osób
1 duża polędwiczka wieprzowa,
4 średnie, podłużne pomidory,
1 mała cukinia,
Ząbek czosnku,
150 g sera mozarella,
Sól, pieprz,
Olej do smażenia
Wykonanie
Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Każdy kawałek polędwiczki rozdrabniamy ręką. Czosnek rozdrabniamy i mieszamy z solą i oliwą – smarujemy tym każdy kawałek mięsa i doprawiamy pieprzem. Jeśli nie mamy czasu to od razu smażymy ale lepiej jak wcześniej przygotuejmy mięsa i odłożymy na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z dwóch stron około 2 minut.
Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Podobnie robimy z cukinią.
Gotowe, podsmażone polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie układamy na każdym kawałku mięsa pomidor i cukinię ( doprawiamy solą i pieprzem) – posypujemy startym serem mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Podajemy z np. tłuczonymi ziemniakami i sałatką.
Wspaniały i szybki letni obiad. Mało pracy a efekt super.Lubię takie przepisy .
.
🙂 tak, szybki i prosty w wykonaniu .. Pozdrawiam 🙂