Polędwiczki wieprzowe z grzybami

Połączenie delikatnego mięsa z grzybami jest moim zdaniem,  jednym z najlepszych mixów  kulinarnych.  Dobrze przyprawione polędwiczki, bo o nich dzisiaj mowa, z grzybami  wprowadziły do mojego domu zapach lasu i aromat przepysznego dania obiadowego. Wszyscy domownicy i  goście (moja mama i teściowa) byli zachwyceni takimi polędwiczkami, które podałam z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami. Polecam to danie szczególnie teraz, kiedy mamy  na straganach świeże grzyby.  A z pewnością jeszcze lepiej zasmakuje z grzybami własnoręcznie zebranymi 🙂

Składniki dla 4 osób;

2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe,

Sól , pieprz,

Czosnek, – 4 ząbki,

Tymianek,

2 łyżki sosu sojowego

Oliwa

Grzyby:

1/2 kg sezonowych grzybów ( ja miałam podgrzybki),

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Olej, 1 łyżka masła


Wykonanie:

Polędwiczkę kroimy na mniejsze kawałki ale nie na małe kotleciki ( jeśli jest długa to dzielimy na trzy części lub na dwie jeśli krótsza). Polędwiczki najlepiej przygotować wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach ( około 2 godz.). W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę: wyciśnięty czosnek, pieprz, tymianek, oliwę, sos sojowy mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego posolone polędwiczki i łączymy zaprawę z mięsem.  Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce około 2 godz.

Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy olej, masło i podsmażamy pokrojoną  w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy grzyby i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniły. Podsmażone przekładamy  do garnka, podlewamy wodą (1 szklanka) i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na każdą polędwiczkę usmażone grzyby i pieczemy (tym razem bez przykrycia) w piekarniku jeszcze około 10 minut. Pyszne danie na jesienny obiad.

Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki i podajemy polane sosem grzybowym.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 4 października
    Odpowiedz

    Ależ to musi być pyszne, kusisz Breniu tymi smakami 🙂

  2. 4 października
    Odpowiedz

    jakie apetyczne mięsko! od razu burczy w brzuchu 🙂

  3. 5 października
    Odpowiedz

    Starsznie denerwuję się widząc grzyby w tak pysznej postaci. U mnie NADAL nie ma grzybów! Pozdrawiam.

  4. kuchnia_breni
    8 października
    Odpowiedz

    gosik – wybacz! u mnie grzyby są w niewielkiej ilości, ale są 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.