To rewelacyjne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Tak podane polędwiczki są soczyste i smakują wybornie. Marynata sojowo-ketchupowa nadaje im wyjątkowego smaku i kruchości.
Składniki dla 4 osób;
2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe,
Sól , pieprz,
Oliwa,
Sok z cytryny
Zaprawa:
3 ząbki czosnku
4 łyżki ketchupu pikantnego ,
5 łyżek sosu sojowego
Wykonanie
Polędwiczki czyścimy z błon, myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie przygotowujemy w odrębnym naczyniu zaprawę: wyciśnięty czosnek, oliwę, sos sojowy, ketchup mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego polędwiczki i łączymy zaprawę z mięsem. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce 3-4 godz. ( można całą noc).
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniły. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Podsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 15- 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy szczelnie folią na 5 minut. Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki i podajemy polane sosem pieczeniowym.
Wyglądają cudnie…:)!