Z pewnością da się zauważyć, że szpinak to mój ulubiony składnik dań. Tym razem połączyłam go z polędwiczką wieprzową, którą również bardzo lubimy. Całość, polana sosem pieprzowym tworzy bardzo zgrany duet smakowy. Koniecznie polecam Wam wypróbować. Taki niedzielny obiad z pewnością posmakuje każdemu.
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe,
30 dag szpinaku,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
10 dag sera pleśniowego typu Dor blu
Sól, pieprz
Sos pieprzowy
2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu,
½ szklanki białego wina,
Łyżka masła
Wykonanie
Polędwiczki czyścimy z błon, myjemy i kroimy każdą wzdłuż, tak aby powstał duży plaster mięsa. Mięso delikatnie tłuczemy, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do lodówki na ½ godz. W tym czasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobną cebulę, wyciśnięty czosnek i dusimy na małym ogniu.
Szpinak myjemy i dodajemy na patelnię z cebulą. Całość dusimy chwilę (aż szpinak będzie zblanszowany). Polędwiczkę wyjmujemy z lodówki, nakładamy na każdy płat szpinak, następnie pokrojony w małe kawałki ser pleśniowy i zwijamy całość w rulon. Każdy rulon obwijamy nitką aby być pewnym, że rolada będzie zwarta. Gotowe roladki podsmażamy na patelni a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i dusimy roladki około 15-20 minut. W między czasie przygotowujemy sos pieprzowy. Na patelni, razem z tłuszczem ze smażenia mięsa wlewamy białe wino, dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz i chwilę dusimy aż alkohol wyparuje. Na koniec dodajemy łyżkę masła i gotujemy do momentu aż masło się roztopi. Roladki wyjmujemy z piekarnika kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sosem pieprzowym i podajemy np. z ziemniaczkami pieczonymi.
Woow! Aż ślinka cieknie…