Czy często pieczecie udka z kurczaka ? U mnie w domu jest to jedno z bardziej lubianych dań i dość często gości na naszym stole. Szukam więc przepisów i pomysłów na przygotowanie udek, bo trudno jadać ciągle w tej samej wersji. Ostatnio często inspiruję się książką z przepisami z Lidla, więc zrobiłam podudzia z przepisu Pascala. To co jest ciekawe w tym przepisie to mieszanka przypraw, przygotowana w moździerzu połączona z ketchupem. Ja co prawda nie miałam paru składników z oryginalnego przepisu ale i tak podudzia były pyszne, aromatyczne. Jeśli chodzi o suszoną cebulę i czosnek to dałam w kostce Knorra ( smażona cebulka i czosnek).
Zachęcam do przygotowania takich nóżek z kurczaka bo są pyszne, upieczone w ketchupowo-ziołowej zaprawie, z której powstaje, w trakcie pieczenia pyszny sos. Taki sos najlepszy jest następnego dnia bo gęstnieje i nabiera bardziej intensywnego aromatu. Udka też są pyszne jak poleżą dłużej w sosie. Takie mięso jest też lekkie i jeśli myślicie o kaloriach przed wiosną, to tym bardziej Wam się spodoba.
Składniki
Około 10 podudzi z kurczaka,
Łagodny ketchup- 4-5 łyżek,
Łyżka oliwy z oliwek
Mieszanka przypraw cajun:
Łyżka soli,
2 łyżki ostrej papryki w proszku,
2 łyżki czarnego pieprzu,
2 łyżki białego pieprzu,
1łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej cebuli,
1 łyżeczka suszonego czosnku,
3 liście laurowe, rozdrobnione na małe kawałki,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
Wykonanie
Przygotowujemy w moździerzu mieszankę przypraw. Do moździerza dajemy wszystkie przyprawy i miażdżymy. Następnie do większej miski dajemy ketchup
( około 4 łyżki), dodajemy 1 czubatą łyżkę przypraw z moździerza ( resztę przechowujemy w słoiczku ), łyżkę oliwy i mieszamy wszystko.
Podudzia kurczaka myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy podudzia do miski z mieszanką i mieszamy wszystko razem aż wszystkie podudzia będą w zaprawie. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Podudzia przekładamy do naczynia żaroodpornego ( razem z całą zaprawą), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem około 1 ½ godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ½ godziny bez przykrywania.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz