Jeśli chcecie sobie urozmaicić śniadanie, kolację i zastanawiacie się co może być zamiennikiem chleba, to polecam takie placuszki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z dodatkiem dyni . Są szybkie i proste do zrobienia a smakują wybornie. Nie dodawałam do nich żadnych przypraw, ziół bo lubię takie proste smaki. Ale oczywiście można dodać np. koperek, tymianek…. to co lubimy.
Dynia jest zdrowa, dobra i teraz dostępna w różnych odmianach więc można ją wykorzystać do takich placuszków. Ja zrobiłam z dynią Hokkaido bo ma piękny pomarańczowy kolor i placuszki też wyszły kolorowe.
Do placuszków dałam sos chrzanowo – śmietanowy i plastry wędzonego łososia. Proste a jednocześnie smaczne danie na jesienne śniadanie lub kolację.
Składniki na około 8-10 placuszków
Kawałek dyni Hokkaido- około 300 g
4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 jajko,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Szczypta soli,
Olej do smażenia,
Plastry wędzonego łososia,
Sos chrzanowo-śmietanowy
Wykonanie
Dynię myjemy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną studzimy i oddzielamy skórkę od miąższu.
Do miski dajemy dynię, mąkę, jajko, sól, proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zostawiamy chwilę aby ciasto „odpoczęło”.
Na patelni rozgrzewamy olej ( ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto. Smażymy z jednej strony i delikatnie szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – smażymy aż będą rumiane.
W misce mieszamy 2 łyżki chrzanu z łyżką śmietany.
Na gotowe placuszki dajemy sos chrzanowy a na to plastry łososia.
ale pysznie wygladaja
Naprawdę jestem ciekawa tego smaku. 🙂 Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts
🙂 spróbuj bo są bardzo dobre… Byłam na Twoim blogu. Bardzo smaczny 🙂
Uwielbiam dynię – a teraz jak wiemy jest jej sezon i co rusz szukam inspiracji na jej nową odsłonę na talerzu i ogromnie się cieszę, że trafiłam na Twój blog bowiem taki w takiej formie nigdzie nie jadłam, a wygląda bardzo apetycznie. Jutro na moim stole będzie królować placuszki z dyni!
🙂 cieszę się i daj znać ja Ci smakowały … Pozdrawiam !
🙂 cieszę się i daj znać ja Ci smakowały moje placki z dodatkiem dyni … Pozdrawiam !
Były przepyszne!!! Absolutny hit tej jesieni na moim rodzinnym stole 🙂
🙂 dziękuję i zapraszam po inne przepisy z dynią 🙂 jest ich sporo …
Czy jest możliwość zrobienia tego przepisu z mrożonej dyni? Wiem, ze jest obecnie świeża, ale już brak mi pomysłów na tą z zamrażarki, a szkoda wyrzucać 🙁
Tak, jak najbardziej, może być mrożona.