Piersi kaczki to nasze ulubione mięso na obiad niedzielny. Robiłam je już w różnych wersjach i uważam, że kaczka dobra jest w duecie z owocami ( jabłka, żurawina, pomarańcza)
Dzisiaj proponuję z tymiankiem i jabłkami lekko usmażonymi na patelni. Piersi kaczki, w tej wersji są proste i szybkie do zrobienia a efekt jest naprawdę wyjątkowy.
Składniki
2-4 piersi kaczki,
Sól, pieprz, tymianek,
4-5 jabłek – najlepiej twardych np. typu ligol,
Olej rzepakowy
Wykonanie
Piersi kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aby zmiękły. Następnie piersi kaczki doprawiamy tymiankiem . Patelnię rozgrzewamy z olejem rzepakowym i smażymy na średnim ogniu piersi, zaczynając smażenie od skóry. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego .
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelni, na której smażyliśmy piersi dajemy olej rzepakowy i smażymy jabłka 3 minuty. Podsmażone jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego z piersiami kaczki. Piekarnik wcześniej narzekamy do tem. 200 stopni ustawiamy na grilla i grillujemy 5 minut od strony skórki. Gotowe piersi kaczki wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy aby ostygły.
Gotowe przekładamy na deskę i kroimy na mniejsze plastry i podajemy z różnymi dodatkami.
Bardzo dobry przepis, jest smacznie!
Dziękuję 🙂
Bardzo dobre danie:) I szybkie:))
Tak, szybkie i pyszne 🙂