Lubicie mięso z dodatkiem owoców ? Ja bardzo lubię takie połączenie. Często przygotowuję takie dania.
Czarna porzeczka jest delikatnie kwaskowa i świetnie nadaje się jako dodatek do mięsa. Z mięsem kaczki jest wyjątkowo dobra. Do takich sosów owocowych dodaję zazwyczaj trochę wina – tym razem białego i chilli – lekka pikanteria w połączeni z owocami daje przepyszny efekt.
Piersi kaczki najpierw obsmażam – mocniej od strony skórki a następnie duszę z sosem, pod przykryciem. Po upieczeniu zostawiam mięso jeszcze chwilę – około 5 minut- aby ostygło a dopiero potem kroję. Mięso jest soczyste, ma chrupiącą skórkę a w środku jest fantastycznie różowe.
Tym razem dodałam jeszcze karmelizowaną cebulę co dodało daniu wyjątkowego smaku.
Pisałam Wam, że zrobiłam konfitury z czarnej porzeczki. Takie konfitury wykorzystuję w zimie do sosów z mięsem – są rewelacyjne.
Składniki
2 piersi kaczki,
2 szklanki czarnej porzeczki,
Płaska łyżeczka cukru lub miodu,
1/3 łyżeczki chilli,
Szklanka białego wina,
2-3 cebule szalotki,
Łyżeczka miodu,
Sól, pieprz,
½ łyżeczki tymianku świeżego,
2 ząbki czosnku,
Olej do smażenia,
Łyżeczka masła,
Wykonanie
Piersi kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aby zmiękły.
W między czasie przygotowujemy sos porzeczkowy i cebulę. Na patelnię dajemy, wyczyszczone i umyte porzeczki – lekko je miażdżymy widelcem, podlewamy połową wina, dodajemy cukier lub miód i dusimy 3 -4 minuty na średnim ogniu. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i chilli – nadal gotujemy około 4 minut. Na koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w talarki cebule, wino i dusimy 4 minuty. Dodajemy miód, sól, pieprz, tymianek i dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu około 7 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi na średnim ogniu, zaczynając od skóry – około 7 minut.
W naczyniu, w którym będziemy piec kaczkę, dajemy sos z czarnej porzeczki i podsmażone piersi razem z tłuszczem. Przykrywamy naczynie.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do temp. 200 m stopni i pieczemy pod przykryciem 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy karmelizowaną cebulę na sos porzeczkowy, i pieczemy jeszcze, bez przykrycia około 20 minut.
Wyjmujemy mięso i trzymamy jeszcze chwilę ( około 5 minut) pod przykrywką.
Podajemy z pieczonymi młodymi ziemniakami.
Super przepis ale olej przy smażeniu piersi to kiepski pomysł ,tluszczyk wytopiony ze skórki w zupelnosci wystarczy