Piersi kaczki w sosie z czarnej porzeczki z karmelizowaną cebulą

Lubicie mięso z dodatkiem owoców ? Ja bardzo lubię takie połączenie. Często przygotowuję takie dania.

Czarna porzeczka jest delikatnie kwaskowa i świetnie nadaje się jako dodatek do mięsa. Z mięsem kaczki jest wyjątkowo dobra. Do takich sosów owocowych dodaję zazwyczaj trochę wina – tym razem białego i chilli – lekka pikanteria w połączeni z owocami daje przepyszny efekt.

Piersi kaczki najpierw obsmażam – mocniej od strony skórki a następnie duszę z sosem, pod przykryciem. Po upieczeniu zostawiam mięso jeszcze chwilę – około 5 minut- aby ostygło a dopiero potem kroję. Mięso jest soczyste, ma chrupiącą skórkę a w środku jest fantastycznie różowe.

Tym razem dodałam jeszcze karmelizowaną cebulę co dodało daniu wyjątkowego smaku.

Pisałam Wam, że zrobiłam konfitury z czarnej porzeczki. Takie konfitury wykorzystuję w zimie do sosów z mięsem – są rewelacyjne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2 piersi kaczki,

2 szklanki czarnej porzeczki,

Płaska łyżeczka cukru lub miodu,

1/3  łyżeczki chilli,

Szklanka białego wina,

2-3 cebule szalotki,

Łyżeczka miodu,

Sól, pieprz,

½ łyżeczki tymianku świeżego,

2 ząbki czosnku,

Olej  do smażenia,

Łyżeczka masła,

Wykonanie

Piersi  kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aby zmiękły.

W między czasie przygotowujemy sos porzeczkowy i cebulę. Na patelnię dajemy, wyczyszczone i umyte porzeczki – lekko je miażdżymy widelcem, podlewamy połową wina, dodajemy cukier lub miód i dusimy 3 -4 minuty na średnim ogniu. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i chilli – nadal gotujemy około 4 minut. Na koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy.

Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w talarki cebule, wino i dusimy 4 minuty. Dodajemy miód, sól, pieprz, tymianek  i dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu około 7 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi na średnim ogniu, zaczynając od skóry – około 7 minut.

W naczyniu, w którym będziemy piec kaczkę, dajemy sos z czarnej porzeczki i podsmażone piersi razem z tłuszczem. Przykrywamy naczynie.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy do temp. 200 m stopni  i pieczemy  pod przykryciem 45   minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy karmelizowaną cebulę na  sos porzeczkowy, i pieczemy jeszcze, bez przykrycia około 20 minut.

Wyjmujemy mięso i trzymamy jeszcze chwilę ( około 5 minut) pod przykrywką.

Podajemy z pieczonymi młodymi ziemniakami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Paweł
    1 października
    Odpowiedz

    Super przepis ale olej przy smażeniu piersi to kiepski pomysł ,tluszczyk wytopiony ze skórki w zupelnosci wystarczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.