Kaczka to nie jest danie codzienne, ale lubię ją przyrządzać, Miękkie, soczyste mięsko kaczej piersi z chrupiącą skórką pieczone z jabłkami to delicja. Tym razem – kiedy trudno o świeże, aromatyczne jabłka – pieczona pierś kaczki z suszoną żurawiną
Składniki na 4 osoby:
4 piersi kaczki
4 łyżki majeranku,
Suszona żurawina,
Żurawina do mięsa
Czosnek
Sól, pieprz
Wykonanie
Piersi kaczki umyć, przyprawy wymieszać i dokładnie natrzeć nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kaczka powinna być dobrze doprawiona. Ja daję dużo majeranku bo majeranek nadaje kaczce niesamowity smak. Mięso włożyć do miski, przykryć folią aluminiową i odstawić na noc do lodówki
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, do naczynia z mięsem dodajemy suszoną żurawinę, podlewamy wodą, przykrywamy folią i pieczemy około 2 godz.
W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy kaczkę samą, tak aby miała fajną, przypieczoną skórkę.
Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta,. Danie sprawia wrażenie dość wyszukanego, mimo, że tak naprawdę nie ma przy nim dużo roboty.
Podawać z ulubionymi dodatkami 🙂 Ja zawsze z żurawiną do mięsa i pieczonymi ziemniaczkami
Nie piekłam jeszcze mięsa z kaczki, wygląda pysznie Twoja porcja, chętnie się skuszę 🙂
taakie piersi, istna rozkosz! są wspaniałe, Breniu.
Dawno nie robiłam kaczki – ostatnio chyba pół roku temu. W sosie z czerwonej porzeczki bodaj.
Twoja wersja wygląda świetnie (KOCHAM żurawinę) – już wiem, co będzie na obiad w przyszłym tygodniu 😀
Super przepis- bedzie u mnie na Boże Narodzenie na stole !!! Dzięki i Wesolych Swiat !!!
Justyna
Bardzo się cieszę 🙂
Wlasnie ja robię,zobaczymy co mi wyjdzie.Dzieki Ania
Mam nadzieję, że wyszła i że smakowała!
Witam.Skorzystałam z Twojego przepisu i kaczkę zrobiłam właśnie dzisiaj na obiad.Wyszła naprawdę przepyszna,więc ten przepis jest sprawdzony w 100 procentach.Polecam gorąco,pyszności.
Cieszę się, że kaczka była dobra 🙂 Pozdrawiam 🙂
Wszystko się zgadza,kaczka może być smaczna/właśnie będę piekła w niedzielę/ ale dlaczego czosnek z kostki skoro jest dobry świeży nasz polski.Nie używam nic co jest w kostkach.
Oczywiście, że świeży czosnek jest najlepszy ale ten w kostce jest stosunkowo dobry do różnych potraw , szczególnie do mięsa.
Mam pytanie, czy sól można dodać przed odstawieniem mięsa na noc?
tak, sól dodajemy razem z innymi przyprawami, przed odstawieniem na noc. Pozdrawiam 🙂
Chcę dzisiaj zrobic kaczkę z Twojego przepisu i zastanawiam się kiedy wstawić ziemniaki do piekarnika? Też bym chciała zrobić pieczone, byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz, obiad planuje na 16
Ziemniaki wstaw godzinę, 45 minut przed podaniem. Piekarnik na 200 stopni – góra, dół a na koniec można włączyć na 5 minut grill
Czyli wstawić nad kaczka ?
tak
Chciałam podziękować za przepis. Zawsze bałam się piec same piersi z kaczki, bo bałam się, że wyjadą suche, choć o dziwo całą kaczkę piekłam niejednokrotnie – z jabłkami – i wychodziła mi ok. Ale szukałam czegoś nowego na same piersi i Twój przepis spodobał mi się już w czytaniu 🙂 Piersi zrobiłam na świąteczny obiad. Wyszły obłędnie. Jedynie co zmieniłam to wykorzystałam czosnek naturalny, bo w kostce zapomniałam kupić. Super przepis 🙂
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Świetny przepis.Napewo wypróbuję..i dam znać jak mi wyszło..
🙂 Proszę dać znać jak smakowały.