Na temat gęsi pisałam już dość dużo. Jest nawet filmik o pieczeniu całej gęsi.
Lubimy mięso z gęsi i jak tylko pojawia się w sklepie kupuję i robię pyszne danie z tym mięsem.
Dzisiaj wersja z dodatkiem jabłek, śliwek, tymianku i czerwonego wina. Do tego zrobiłam puree z ziemniaków i dyni – pychota. Wszystkie dodatki to nasze sezonowe owoce i warzywa. Idealnie komponują się z mięsem gęsi i wybornie smakują
Składniki:
Pierś z gęsi około 1 kg
2 łyżki tymianku suszonego,
1/2 kg jabłek winnych,
½ szklanki czerwonego wina,
300 g śliwek
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Puree ziemniaczano-dyniowe
1 kg ziemniaków,
400 g dyni – może być hokkaido,
2 łyżki masła,
Ząbek czosnku
Wykonanie:
Piersi z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tz. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy.
Przyprawy ( 1 łyżka tymianku, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso. Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Piersi pieczemy około 1 ½ godziny – podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia .
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i czyścimy. Śliwki drylujemy z pestek. Jabłka i śliwki mieszamy z łyżką tymianku , solą i pieprzem.
Tak przygotowane owoce dajemy do naczynia z mięsem , układając je tak aby były na spodzie, dolewamy wino, przykrywamy i pieczemy około 50 minut . Po tym czasie nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy jeszcze około 20 minut – aż skórka będzie rumiana. Gęś tak przyrządzona jest bardzo delikatna i soczysta.
Podajemy z puree zmaniaczano-dyniowym.
Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko. Dynię myjemy, kroimy w kawałki ( nie zdejmujemy skóry) i pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy skórę.
Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy , następnie dodajemy upieczoną dynię, wyciskamy czosnek i dusimy lub blendujemy na puree. Doprawiamy solą, pieprzem.
przepyszna ta Twoja dzisiejsza wersja 🙂 mniam
Dziękuję i pozdrawiam !!
Akurat mam piersi z gęsi 🙂 Także na pewno wypróbuję Twój przepis! Super fotki!
🙂 dzięki, zdjęcia zrobiła moja Córka 🙂 zachęcam do zrobienia bo ta wersja gęsi jest pyszna !