Pierogi z farszem z łososia z szałwią w palonym maśle

A co byście powiedzieli, by na stole wigilijnym zagościło trochę nowości? Karp to ryba, która choć kojarzy się ze świętami, nie jest uwielbiana przez wszystkich. Coraz częściej na naszych stołach goszczą więc inne.

W moim domu na wigilię przygotowujemy także pierogi – ruskie, oraz z kapustą i grzybami. A może tym razem zrobić coś innego? Takie pierogi z farszem z łososia, z szałwią w palonym maśle to będzie coś czym zaskoczycie swoich domowników. A jeśli jesteście tradycjonalistami, może skusicie się chociaż na te pierogi na świąteczny obiad?

Składniki na ciasto;

ok 1  kg mąki,

1  szklanka ciepłej wody,

1 jajko,

2 łyżki oleju,

łyżeczka soli

Składniki na farsz:

Filet z łososia – około 500g,

80 g sera  typu feta,

2 łyżki posiekanego koperku,

3 łyżki soku z cytryny

sól , pieprz,

4 łyżki startego parmezanu,


świeże listki szałwi,

masło

WykonanieFilet łososia czyścimy z ości ( jeśli są) myjemy, suszymy.  Łososia układamy w naczyniu do pieczenia  doprawiamy  solą, pieprzem, skrapiamy oliwą, przykrywamy (folią aluminiową) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Po upieczeniu skrapiamy łososia sokiem z cytryny. Studzimy i rozdrabniamy na malutkie kawałki.

Dodajemy do łososia ser feta, parmezan, koperek, sól, pieprz i mieszamy razem aż będzie jednolita masa.

Przygotowujemy ciasto.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi.
Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni, dodajemy świeże listki szałwi i roztapiamy ( na małym ogniu) aż masło bęzie lekko brązowe a listki podsmażone.

Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem z szałwią .
 Mniam.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 4 stycznia
    Odpowiedz

    Moja rodzina uwielbia pierogi zarówno na słodko jak i w wytrawnej wersji. Co roku goszczą na naszym wigilijnym stole i cieszą się dużym powodzeniem. Co roku staram się przygotować je dodatkowo z nowym farszem. Tak trafiłam na Twój przepis i postanowiłam wypróbować 🙂 udało mi się zaskoczyć moją rodzinę. Pierogi były pyszne 🙂

  2. Brenia
    5 stycznia
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję i cieszę się, że rodzinie smakowały !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.