Pierogi, które są trochę w wersji polskiej a trochę w wersji włoskiej.
Może zdziwicie się ale są pyszne. Połączenie kiszonej kapusty z suszonymi pomidorami okazało się bardzo trafione, wręcz idealne. Pomysł na te pierogi przyszedł ad hoc kiedy robiłam pierogi z mięsem i zostało mi sporo ciasta i była dodatkowo ugotowana kiszona kapusta. Spróbujcie bo jestem ciekawa czy Wam posmakują.
Składniki na ciasto;
1 kg mąki,
Około 1 1/2 szklanki gorącej wody,
1 jajko,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli
farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty,
1 cebula,
4 łyżki masła,
6-7 kawałków suszonych pomidorów ( całe kawałki)
sól pieprz
Wykonanie
Przygotowujemy farsz :
Kapustę kiszoną zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy z wody i wyciskamy nadmiar wody. Kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni podsmażamy, na małym ogniu na maśle klarowanym/oleju pokrojoną w kostkę cebulę, do miękkości czyli 4-5 minut.
Dodajemy ugotowaną kiszoną kapustę i podsmażamy razem z cebulką. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Musi być dobrze przyprawione
Przygotowujemy ciasto.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól, wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i wykrawamy nie za duże koła. Lepimy pierogi.
Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 1 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Masło klarowane topimy z listkami szałwii. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy masłem szałwiowym. Mniam !
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz