Pierogi, jak już wielokrotnie pisałam to nasze ulubione danie. Mają one różne oblicza, w zależności od tego jaki farsz przygotujemy. Mięso kaczki jest dobre zarówno jako danie główne ale ja przekonałam moją rodzinę do tego, że jako dodatek do pierogów jest równie smaczne. Jeśli chcemy zrobić większą ilość pierogów to możemy wykorzystać całą kaczkę ale ja zrobiłam z dwóch piersi i wyszło mi sporo pierogów. Farsz zrobiłam z dodatkiem jabłka, majeranku, cebuli bo w takiej też wersji najbardziej lubię samą pieczoną kaczkę. Dobrym i smacznym pomysłem było podanie pierogów z tartym parmezanem – zapachniało trochę włoskim klimatem. Zachęcam to przygotowania i spróbowania.
Składniki na ciasto;
ok 1 kg mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
łyżeczka soli
Składniki na farsz:
Mięso kaczki – można zrobić z dwóch piersi
Masło – 2 łyżki
1 cebula
sól i pieprz do smaku,
1 ząbek czosnku,
majeranek,
1 jabłko,
Tarty parmezan
Wykonanie
Farsz: Piersi z kaczki myjemy i gotujemy w wywarze warzywnym ( marchew, pietruszka, kawałek pora, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy). Mięso studzimy i jeśli nie będziemy od razu mielić to przechowujemy w wywarze aby nie wyschło.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, majeranek i jabłko pokrojone w ćwiartki. Do blendera przekładamy mięso pokrojone w małe kawałki, podsmażone składniki ( cebulę, czosnek, jabłko), doprawiamy solą, pieprzem i rozdrabniamy.
Ciasto: Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 1 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz, polewamy roztopionym masłem i posypujemy tartym parmezanem. Mniam.
miałam okazję jeść taki na Festiwalu Pieroga 🙂 farsz był z kaczki właśnie i jeszcze żurawina tam dodatkowo się znalazła 🙂 bardzo mi smakowały!
Z żurawiną też musi być dobre 🙂 a dałam do farszu jabłko i było to dobre połączenie. Pozdrawiam
Wczoraj pierwszy raz zrobilam pierogi z kaczka. Z kaczki o wadze 2700g wycielam piersi pozostala czesc pokroilam i ugotowalam z warzywami w szybkowarze ( 25 min). Nadmieniam ze kosci wazyly tylko 300g Zmielilam tylko mieso a potem do podsmazonej cebuli dodalam mieso i pozostale przyprawy ale bez jarzyn i jablka bo balam sie ze moj syn nie bedzie tego jadl.Podlalam troche rosolem i zostawilam w lodowce bo nie mialam czasu lepic .Mysle ze to bylo dobre posuniecie bo mieso przeszlo aromatem. Wyszly przepyszne. Z 900g farszu wyszlo 65 pierogow. to taniej niz z wolowiny . polecam
Witam, pierogi z mięsem kaczki są bardzo dobre. Mięso kaczki jest delikatniejsze od wołowego. Cieszę się, że smakowały rodzinie. Pozdrawiam !!